Tüntetés az MTA-ért - A propaganda nem szakmai javaslat!

2019.03.21 18:02

A kutatókat a Lovász László elnökkel folytatott beszélgetés győzte meg, hogy érdemes harcolni az MTA hálózatáért.

Az MTA feldarabolása elleni tüntetők a Lánchídon
 
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
 
Továbbra is elfogadhatatlannak tartja az Akadémiai Dolgozók Fóruma a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának leválasztását. Csütörtökön másodszor is utcára vonultak az akadémiai függetlenségért.
 
Ismét több százan gyűltek össze a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete előtt az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) felhívására, hogy tiltakozzanak a tudományfinanszírozás és az akadémiai kutatóhálózat átalakítását célzó kormányzati tervek ellen. Az ADF szerint elfogadhatatlan, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, Palkovics László miniszter lényegében zsarolással kényszerítette ki azt a március 8-án aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben az MTA elnöke, Lovász László kénytelen volt „tudomásul venni” a kormány azon szándékát, hogy az akadémiai kutatóhálózat az MTA-n kívül működjön. 
 
– Mindeközben a miniszter már 191 napja nem volt képes előállni egy olyan szakmai javaslattal, amelyben tényekkel támasztaná alá az átalakítások szükségességét – erről Kamarás Katalin, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának kutatója beszélt. Szerinte a kormánypropagandában megjelenő, Palkovics miniszter által ütemesen ismételgetett szavak (mint a „hatékonyság” vagy a „versenyképesség”) nem helyettesítik a szakmai koncepciót. – Amire várunk, az egy minimum 30 oldalas dokumentum helyzetelemzéssel, célok megfogalmazásával, módszerek konkretizálásával, ütemezéssel, költségvetéssel – mondta a kutató. 
A tüntetők az Akadémia épületétől a Lánchídon áthaladva az ITM Fő utcai épülete elé vonultak, ahol piros lapok felmutatásával tiltakoztak, az ADF képviselői pedig egy petíciót adtak át a minisztérium egyik munkatársának. A tüntetők azonban nem elégedtek meg ennyivel, hangos kántálással Palkovics miniszter lemondását követelték. 
 
– Az MTA elnöke és a miniszter között létrejött szándéknyilatkozat nem tekinthető vállalható kompromisszumnak, az abban foglaltak semmilyen garanciát nem biztosítanak a kutatás függetlenségére – nyilatkozta lapunknak Szilágyi Emese, az ADF egyik alapítója. Mint mondta, az ADF-en belül az elmúlt két hétben komoly viták folytak arról, a dolgozóknak érdemes-e továbbra is a kutatóhálózat egyben maradásáért küzdeniük. A vitát az MTA elnökével történt egyeztetés zárta le. – Hétfőn találkoztunk Lovász Lászlóval, azt mondta, szerinte is az lenne a legjobb megoldás, ha a kutatóhálózat az MTA-nál maradna. Szerinte ez még nem veszett ügy, legalábbis ha a dolgozók fenntartják ezt a követelést és az erős nyomásgyakorlást, az szélesíteni tudja az akadémiai tárgyalódelegáció lehetőségeit – fogalmazott Szilágyi Emese. Hozzátette: ha az átalakítások kidolgozására különböző bizottságok jönnek létre, szeretnék elérni, hogy azokban az akadémiai dolgozók is képviseltethessék magukat. 
 
Az ADF megmozdulásával egy időben ült össze az Akadémia Elnöksége, hogy megvitassák a Palkovics-Lovász között létrejött szándéknyilatkozatban foglaltakat. Az ülés eredményeiről a nap folyamán várhatóan közleményben adnak tájékoztatást. 
 
Juhász Dániel
nepszava.hu