Tüntetni is hajlandóak a cementgyár ellen

2016.02.04 20:10

Nem akarják a helyeik, hogy újra üzemeljen a miskolci cementgyár és akár tüntetni is hajlandóak. F. Nagy Zsuzsanna a Miskolci Cementgyár Stop Civil munkacsoportjának tagja a Klubrádió Esti gyors című műsorában elmondta, a cég által vállalt emissziós értékek valóban rendkívül kedvezőek, azonban nem részletezik, hogy a kedvező vállalt kibocsátási értékeket milyen módszerrel kívánják elérni, és nem történt meg az üzemzavarok előfordulásának várható gyakoriságának, azzal kapcsolatos intézkedéseknek az elemzése sem. A Civil Munkacsoport által felkért szakértő szerint a környezethasználati engedélykérelem nem tartalmaz semmiféle garanciát arra nézve, hogy a kedvező vállalt adatok a valóságban is megvalósulnak.

F. Nagy Zsuzsanna arról is beszélt, hogy Miskolc város légszennyezettsége közismerten kedvezőtlen, a hulladék együttégető cementgyártás pedig különösen légszennyező. Emellett 2014 márciusában az Európai Bizottság is felszólította Magyarországot, hogy biztosítson védelmet a polgárok számára a szálló por okozta szennyezettség ellen, felsorolva az érintett települések között Miskolc várost is.

A cementgyárat ráadásul lakókörnyezetbe építették, védőtávolság nélkül. A lakott területek közelsége és a múltbéli üzem működésében tapasztalható anomáliák miatt a környezetvédelmi hatóságtól elvárható lett volna, hogy legalább 10 évre vonatkozóan értékelje a levegőtisztaság-védelmi mérések eredményeit, s ennek eredményét az engedélyezés során vegye figyelembe. Az engedélykérő ugyanis dokumentációjában kizárólag a viszonylag kedvező értékeket mutató 2014 évi levegőminőségi adatokat ismertette.

A lakosok kifogásolják a zajterhelést is, melyet egy elfogadott stratégia szerint csökkenteni kellene a városban, a cementgyárral azonban a jelenleginél is magasabb lenne.

Hallgassa meg!

klubradio.hu