Tüntetők gyűrűjében kezdődik a Quaestor-per

2016.07.12 09:49

Csak az iratismertetés három napon keresztül tart majd a most kezdődő Quaestor-perben, amelyben tizenegy embert azzal vádolnak, hogy több mint 70 milliárd forintnyi értékben sikkasztást és bűnszövetkezetben csalást követtek el.

A volt Quaestor-vezér Tarsoly Csaba sem járult hozzá, hogy fotózzák

fotó: Stille Ákos

A fővárosi Markó utcában legalább ötven tüntető állt, innen is egyértelmű volt, hogy merre van a Fővárosi Törvényszék, ahol kedden tartják a Quaestor-ügy első tárgyalását. A tárgyaló bejárata előtt is összegyűlt sértettek egy csoportja, közülük legalább harmincan a tárgyalóterembe is bejutottak az országos sajtó túlnyomó részének képviselőivel együtt.

Károsultak is bejutottak a terembe, mellettük jobbra Horváth András, az áfacsalásokat leleplező volt NAV-alkalmazott

A tárgyaláson óriási a tömeg, a teljes magyar sajtó jelen van. A bírónő a tárgyalás elején elmondta, nagyon hosszú tárgyalásra lehet számítani, ezért a hőségriadóra tekintettel több szünetet tartanak, ventillátorokat állítottak be, vizet is hoztak, de még az ügyvédek is levehetik a talárjaikat, ha túl melegük lenne. Három napon keresztül fog tartani csak az iratismertetés.

30 ezer sértett...

A bírónő először ismertette “a történet kronológiáját”. 2016. február 5-én 5458 rendbeli cselekménnyel vádolnak 11 vádlottat. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint harmincezer sértettje van. Csak a szakértői vélemények 48 kötetet tesznek ki, a nyomozati anyag pedig több mint százezer oldal. A vádpontok többek között sikkasztás és bűnszervezetben elkövetett csalás. 2016. május 27-én érkezett a hiánypótlás a főügyészségtől a bíróságnak, amik kiegészítéseket tartalmaztak a vádhoz.

hvg.hu