Tüntettek a kormány erdőírtást engedélyező rendelete ellen

2022.08.12 19:37

A fővárosban a Kossuth tér előtt volt demonstráció.

 
Péntek kora este mintegy több ezren tiltakoztak a Kossuth téren az agrárminisztérium előtt a kormány fakivágást és erdőírtást megkönnyítő intézkedése ellen. Az akciót az LPM szervezte, viszont jelentős civil szervezetek nem csatlakoztak, jövő hétre ígértek egy másik, ugyancsak a tűzifarendelet elleni demonstrációt.
 
 
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az erdők védelmére szólított fel, a tarvágás kormányfőjének nevezve Orbán Viktort. Schmuck Erzsébet, az LMP alelnöke a gazdák veszteségeiről beszélt és azt mondta, hogy elszegényednek majd az emberek, ha hagyjuk, hogy a kormány folytassa ezt a környezetellenes, erdőellenes politikáját. 
 
"Az erdőpusztítás rendelete nem oldja meg az energiaválságot. Semmilyen klíma célt nem fogunk elérni." - mondta, majd bírálta, hogy a szénerőműveket újra akarja nyitni a kormány. 
 
Felszólították Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy - ígéretének megfelelően - lépjen fel a környezetünk és vízeink védelme érdekében, az erdőírtási rendelet ellen.
 
Vágó Gábor aktivista az eseményről tudósító Partizánnak azt mondta: Mészáros Lőrinc miután kályhagyárat vett, vegyen egy faiskolát is.
 
Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője Kereszteshez hasonlóan nagyon örült a sok embernek, akit lát.
 
Beszédét egy Orbán Viktor idézettel kezdte, miszerint
 
Az alkotmányunk is azt mondja, hogy a jövő nemzedékének felelősséggel tartozunk, ezért kell megóvnunk a Kárpát-medence csodálatos élővilágát. Hogy katonás legyek, a klíma- és természetvédelem egyenesen keresztény és hazafias kötelességünk.”
 
A politikus ezután szimbolikusan megjutalmazta egy energiatakarékos hűtőszekrénnyel az első embert, aki bekiabálta a megoldást a kérdésre, hogy kitől származik az idézet.
Kifejtette, Orbán valószínűleg a legkevésbé sem gondolta komolyan, amit 2020-as évértékelőjén mondott.
 
Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a klímaváltozás nem Orbán hibája – az viszont az ő hibája, hogy a kormány nem készül fel a klímaváltozás hatásaira.
Véleménye szerint lettek volna zöld megoldások a közelgő energiakatasztrófára, például uniós forrásokat fordítani a házak szigetelésére – amihez a kormány nem nyúlt -, ezzel szemben most ki akarják vágni a védett erdeinket.
 
A politikus kifejtette, hogy eddig leginkább szociális kérdésekkel foglalkozott, és vérlázítónak tartja, hogy ilyen alapon magyarázzák az erdőirtást. Ugyanis a rendelet véleménye szerint arról szól, hogy letarolják és eladják a természetvédelmi területeket.
 
 
Meglátása szerint több százezer embert háborít fel a természetrombolás, ezért meg fogják akadályozni, mégpedig a Fidesz-féle kordonbontás inverzével: Ungár és követői élőláncot fognak vonni a kivágandó erdők köré, hogy megakadályozzák a letermelésüket.
Úgy látja, a küzdelem most kezdődik. Az ellenzék célja, hogy csoportokat, riadóláncokat alapítsanak, hogy az ország valamennyi pontján ott tudjanak lenni, ha ki akarják vágni az erdőket. Ha az első tíz alkalommal sikerül megakadályozni, a tizenegyediken abba fogják hagyni – vélekedett.
 
Az LMP leginkább elektronikus kommunikáció útján fog beszámolni az élőláncokkal kapcsolatos információkról.
mfor.hu