Tusk februárban terjesztené elő javaslatát a Fidesz tagsága ügyében

2019.12.06 07:25

A döntés nem várhat még további két évet – mondta az EPP új elnöke.

Donald Tusk
 
Fotó: Philipp von Ditfurth / AFP / dpa Picture-Alliance
 

 

Az Európai Néppárt új elnöke februárban akarja előterjeszteni javaslatát a Fidesz tagsága ügyében, de szerinte minden azon múlik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fontosnak tartja-e a pártcsalád értékeit. A döntés azonban nem várhat még további két évet – írja a Guardian.
 
Donald Tusk szerint az EU számára az olyan kormányok jelentik a legnagyobb veszedelmet, mint a magyar és a lengyel, amelyek nem kívánják komolyan venni a közös normákat, miközben élnek az unió minden előnyével. Nem gondolja azonban, hogy a mostaninál nagyobb felhatalmazást kellene adni Brüsszelnek a probléma megoldására. Ám jóindulat nélkül nincs esély a túlélésre, de épp ez a szép a szervezetben, jegyezte meg.
 
A lap hozzáteszi, hogy az EPP éveken át nem volt hajlandó szembenézni a magyar kérdéssel, viszont a háromtagú vizsgáló bizottság ebben a hónapban, még karácsony előtt előterjeszti jelentését a magyar jogállam helyzetéről. Egyre nagyobb ugyanis az aggodalom a független sajtóra nehezedő nyomás, a civil szervezetek korlátozása, valamint amiatt, hogy Orbán szabad kasszának nézi az uniót, és a jól tejelő szerződéseket a haveroknak és a családjának passzolja át.
 
Ugyanakkor a lengyel politikus, aki hat jelentős európai lapnak adott interjút, amerikai és brit tapasztalatok alapján nagy fenyegetésnek tartja a liberális demokrácia számára, hogy egyes politikusok példátlan módon készek hazudni, szinte bármi kapcsán. Ráadásul úgy kezelik a valótlan állításokat, hogy azokat szentesíti a győzelem vágya. Ám senkit sem akart név szerint megnevezni ez ügyben, merthogy éppen elég baja van neki saját országa profi és patologikus (kóros) hazudozóival.
 
Bírálta Emmanuel Macront, amiért az agyhalottnak nevezte a NATO-t és megakadályozta a felvételi tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával, illetve Albániával. Úgy fogalmazott, hogy a francia elnöknek nagyobb felelősséget kell tanúsítania az EU, és nem csupán saját hazája iránt, ha azt akarja, hogy egész Európa jövőbeli vezetőjének tekintsék. Úgy véli, hogy a kettős elutasítás ront a földrész biztonságán.
 
Tusk súlyos gondnak nevezte a migrációt, mert annyian akarnak menedéket kapni, illetve dolgozni a kontinensen. Úgy hogy a helyzet e pillanatban megoldhatatlan, amit csak tetéz, hogy ezek az emberek igen elszántak, így a probléma még jó ideig fennmarad Ugyanakkor a Brexitet az egyik leglátványosabb kudarcnak minősítette az unió egész történetében.
 
A Süddeutsche Zeitung azt idézi Tusktól, hogy nagyon is határozott véleménye van a magyar helyzetről, ennélfogva Orbánnak, illetve a Fidesznek egyértelmű jelzést kellene küldenie, vagyis hogy kész pozitív változásokat végrehajtani. Ám a kormányfő értésre adta, hogy legfőbb célja a liberális demokrácia leváltása és egy új demokráciamodell felépítése. Márpedig a Néppárt vezetője számára ez vörös vonalat jelent, mivel a liberális demokrácia az európai kereszténydemokraták számára is alapérték. Azaz a magyar politikusnak színt kell vallania, hogy melyik oldalra kíván állni.
 
Tusk megkönnyebbülve beszélt arról, hogy a Brexit kijózanította a tagállamokat, így már senki sem akar kilépni. Sokkal veszélyesebb ugyanakkor, hogy miként viszonyulnak egyes tagok az EU-hoz, mert például a magyar és a lengyel vezetés maradni akar az unióban, mivel a közvélemény erre szorítja, ezen túlmenően a tagság jelentős előnyökkel jár, csak éppen Budapest és Varsó nem kívánja komolyan venni az értékeket.
 
Szelestey Lajos
nepszava.hu