TV2: négyforintos (!) alaptőke-emelés, 7 milliárdos veszteség

2017.05.21 13:52

Az Andy Vajna tévévásárlását hitelező MKB bank bebiztosította magát: óvadéki jogot szerzett a tavaly 7 milliárdos veszteséggel zárt TV2 Média Csoport Zrt. minden részvényére.

TV2: négyforintos (!) alaptőke-emelés, 7 milliárdos veszteség
 
Különös módon pumpálta fel a TV2 Média Csoport Zrt.-t Andy Vajna a napokban, cége, a Magyar Broadcasting Co Zrt. 4, azaz négy forintos alaptőke-emelést hajtott végre a kezében lévő társaságban. Valójában persze több pénz érkezett a súlyosan tőkehiányos cégbe, amelynek saját tőkéje mínusz 7 milliárd forint volt 2016 végén. Az Interaktív Kft. december végi beolvasztásával létrejött média zrt könyvvizsgálója tavasszal fel is hívta a tulajdonos figyelmét „intézkedési kötelezettségére”, vagyis, hogy vagy pótolja az alaptőkét, vagy alakítsa át a társaságot, vagy szüntesse meg.
 
Vajna persze nem azért vett tévétársaságot, hogy bezárja. Segítségére sietett az MKB: 2016 karácsonyára meglepte a kormánybiztos cégét egy hitelszerződés-csomaggal. Aznap persze be is biztosította magát a bank, óvadéki jogot kötött ki a TV2 részvényekre. Vagyis akkor se kerülne a kormányzattól messze a TV2, ha Vajna befuccsolna mint tévétulajdonos. Igazolódott a HVG április végén közölt sejtése: „Az utóbbi hónapok fejleményei alapján nem lenne meglepő, ha a tévétársaság ügyében a kormányoldal bebiztosította volna magát – akár vételi opcióval, akár más módon –, hogy a TV2 a befolyása alatt maradjon”.  Az MKB ugyanis – mint lapunk május 4-i címlap-sztorijában megírtuk – ma már jórészt „Matolcsy Közeli Barátai” kezében van, ugyanis 20 százalékban a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás birodalmának része, és ott van benne résztulajdonos-vezérigazgatóként Balog Ádám volt jegybanki alelnök is.
 
A TV2-szerződések még korábban köttettek, de közvetetten az MKB mindenkori tulajdonosain és vezetésén is múlik a TV2 sorsa. A Magyar Broadcasting ugyanis a bank pénze segítségével tőkésítette fel most úgy a TV2-t, hogy 4 forintot (!) tett az alaptőkébe, de ezzel egyidejűleg 13,5 milliárd forint (!) mint tagikölcsön-követelés a tőketartalékba került. Kell is a pénz, a TV2 Média Csoport ugyanis 7,2 milliárd forintos mérleg szerint veszteséggel zárta 2016-ot.
 
Juhász Gábor
hvg.hu