„Úgyis csak ellopnák a pénzt” – a magyarok inkább nem támogatják, hogy legyen olimpia Budapesten

2016.08.21 14:53

A támogatók fele is elbizonytalanodik, ha szembesül a költségekkel.

A magyarok 50 százaléka (45 százalékkal ellentétben) nem támogatja, hogy 2024-ben Budapesten rendezzenek olimpiát, és ez a támogatás is csaknem felével csökken, ha a megkérdezetteket szembesítik a várható költségekkel. Tíz megkérdezettből hat úgy gondolja, hogy a kormány egyoldalúan tájékoztat az olimpia kérdésében- derül ki a Publicus Intézet kutatásából.

budapesti_olimpia_tamogatja.png

Az intézet a reprezentatív felmérésben vizsgálta a budapesti rendezésű olimpia megítélését, és hogy mennyire követjük a riói olimpiát.

A megkérdezettek háromnegyede szerint az olimpia túl sokban kerülne, és a pénzt másra kellene költeni, míg kétharmad szerint az ország egyszerűen túl szegény az olimpia megrendezéséhez. Nagyjából ugyanennyien gondolják azt is, hogy a Fidesz-közeli vállalkozókat gazdagítaná az olimpiára költött pénz.

Az olimpia helyett a válaszadók kétharmada az inkább egészségügyet, egyharmada az oktatást fejlesztené, míg egyötöd a szegénységet számolná fel.

budapesti_olimpia_kolteni.png

Ráadásul a budapesti olmipia támogatottsága drámaian csökken, ha a megkérdezetteket szembesítik néhány kapcsolódó ténnyel. A támogatók 46 százaléka bizonytalanná vált, amikor megtudta, hogy mekkorák a közvetlen költségek és 39 százalékkal csökken a támogatás akkor is ha egyértelműsödik, hogy az esemény kapcsán várható beruházások elsősorban Budapesten és környékén várhatóak.

A megkérdezettek harmada szorosan követi a riói olimpiai játékokat, ők minden közvetített, vagy minden magyar sporteseményt megnéznek. A válaszadók majd fele csupán a fontosabb magyar vonatkozású eseményeket, összefoglalókat esetleg eredményeket követi. Míg minden ötödik megkérdezett egyáltalán nem követi a most zajló olimpiát.

hvg.hu