Új, agyafúrt csalásra figyelmeztet a rendőrség: így próbálják kifosztani a bűnözők a gyanútlan magyarokat

2021.09.06 08:35

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat csalás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen személyekkel szemben, akik magukat különböző bankok alkalmazottainak kiadva, hivatalosnak látszó banki telefonszámról - melyet egy program segítségével generálnak -,  azzal kerestek/keresnek meg magánszemélyeket, hogy a bankszámláikon gyanús pénzmozgást észleltek, többségében online vásárlások kezdeményezésére (pl: eMAG) hivatkozással.

 

Az elkövetők a bizalom elnyerése érdekében a korábban ismeretlen módon megszerzett bankkártya adatok közül az első 4 és az utolsó 4 számot bediktálják és az ügyféltől csak a kártya középső számait kérik.
 
Ezt követően, a „probléma” elhárítása érdekében úgynevezett. TeamViewer, vagy az AnyDesk program letöltésére bírják rá a sértetteket, mellyel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz, így látnak minden lépést, minden adatot, amit az ügyfél a számítógépén, vagy telefonján végez. Ráveszik a sértetteket arra is, hogy netbankjuk belépési- és bankkártyájuk adatait megadják, majd az így megszerzett adatokkal átutalásokat, internetes vásárlásokat hajtanak végre, amivel kárt okoznak.
 
A csalók a tranzakciók végeztével a letöltött programok törlésére kérik az ügyfeleket a nyomaik eltüntetése miatt.
 
Az ilyen telefonhívások esetenként több órán keresztül is eltarthatnak, melyre a rendes banki ügyintézés során nem kerül sor.
 
A rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy minden esteben körültekintően járjanak el, haladéktalanul szakítsák meg a telefonhívást, és az esetleges tranzakcióról a bankszámlájukat kezelő pénzintézettől informálódjanak úgy, hogy ők kezdeményezik a hívást a bank hivatalos telefonszámára.
 
Amennyiben a leírt módszerrel találkoznak, tegyenek bejelentést a lakhelyük szerinti rendőrkapitányságon! 
 
penzcentrum.hu