Új börtönt építene a kormány Szirmabesenyőn

2015.04.01 19:03

Börtönök kibővítésével és egy új létesítménnyel küzdene a kormány a börtönök túlzsófoltsága ellen - derül ki Pintér Sándornak egy írásbeli kérdésre adott válaszából. Az új büntetés-végrehajtási intézetet Szirmabesenyőn építenék fel.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elsőfokú, még nem jogerős ítéletében kimondta, hogy a magyar államnak összesen több mint 84 ezer euró kártérítést és perköltséget kellene fizetnie hat rabnak, akiket magyar börtönökben tatanak fogva, mert ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban kell lakniuk.

Az MSZP-s Bárándy Gergely ezért Pintér Sándorhoz intézett írásbeli kérdésében azt firtatta, mit tesz a kormány a börtönök túlzsófoltságának megszüntetéséért. Pintér Sándor válaszában kifejtette, a 2010 utáni törvényi szigorítások miatt megemelkedett a fogvatartottak száma, 18 ezer főre, a kormány pedig 2019-re akarja 100 százalékra mérsékelni a telítettséget, egészen addig zsúfoltsággal kell számolni.

Pintér azt írta, idén március 16-án átadták a Budapesti Fegyház és Börtön új körletét, március 23-án pedig újranyitották a korábban bezárt martonvásári börtönt, de még az idén bővíteni akarják a férőhelyeket a szombathelyi börtönben is.

Ezeken kívül az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumát is ki akarják bővíteni, de egy új büntetés-végrehajtási intézetet akarnak építeni Szirmabesenyőn is, itt további 500 főt lehetne még elhelyezni.

mti.hu