Új egyháztörvény készül

2015.06.16 05:37

Az arra kijelölt szakértői munkabizottság elkészítette az egyházügyi törvény módosításának tervezetét, már csak véglegesíteni kell azt - mondta Trócsányi László a Magyar Hírlapnak.

Az igazságügyi miniszter elmondta, a törvényalkotás során igyekeztek az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által megfogalmazott kritikákat megfontolni. "A lényeges változás az lesz, hogy a jövőben a regisztrációról nem a parlament dönt, hanem ez bírói hatáskör lesz. Az egyházakkal is tervezünk tárgyalni, és szándékunk szerint az ősszel a Tisztelt Ház elé terjesztjük a javaslatot" - tette hozzá.

Megírtuk: a törvény módosítására az után volt szükség, hogy a kisegyházakat képviselő jogvédők tavaly tavasszal az EJEB elé terjesztették az ügyet - két éve már az Alkotmánybíróság is jogszerűtlennek minősítette az egyházügyi törvényt, mely több kisebb hazai egyházat önkényesen megfosztott jogállásától. A strasbourgi testület tavaly szeptemberben marasztalta el a magyar kabinetet, az ítélet szerint a kormánynak fél éve volt megegyezni az érintett egyházakkal a kártérítés mértékéről. A felek május végéig nem jutottak dűlőre, így az EJEB fogja meghatározni az összeget, amelyet a kormány köteles lesz kifizetni.

Népszava-összefoglaló
 

—————

Vissza