Új ellenséggel csatázhat a Fidesz - nem is akárkivel

2019.04.11 13:23

A Facebook kontrollálná a magyar kormánysajtó hirdetéseit, a Fidesz pedig megrendszabályozná az amerikai óriást. Valódi háború lesz a virtuális világban a virtuális világért? - teszi fel a kérdést a HVG.

 

A Facebook nem lát lehetőséget arra, hogy hazánkban is alkalmazza a biztonságos médiatermékeket tartalmazó "fehér listát", mert túl nagy veszélyét látja a visszaélésnek - vette át a HVG hírét a 24.hu. A közösségi platform üzemeltetői az EP-választás előtt elhatározták, hogy a kitett híreket csak előzetes kontroll után lehet majd hirdetni. A cél az, hogy visszaszorítsák a politikai hangulatkeltés lehetőségét.
 
A világ legtöbb országában meghatározták azon sajtótermékek körét, amelyek esetén nem alkalmazzák ezt az ellenőrzést. A magyarországi Facebookon azonban nem kapott senki felmentést - a cég munkatársai a KESMA-ra mutogatva indokolták. E szerint tisztában vannak a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) működésével.
 
Ettől valószínűleg nem függetlenül állt elő a Századvég a Facebook szabályozásának tervével. Az érvelés szerint a közösségi média korlátozza a szólásszabadságot, mivel rendszeresen letilt olyan tartalmakat, amelyek nem illenek a világképébe. Ezért a Facebookot tömegmédiává kell nyilvánítani és a magyar törvények alá vonni.
 
hvg.hu / 24.hu / napi.hu