Új fertőző betegségek terjedhetnek el Magyarországon

2015.07.09 09:43

A klímaváltozás miatt egyre több, új típusú allergiás megbetegedésre kell számítani - mondta az InfoRádióban Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa. Szerinte az éghajlatváltozás hatása lehet az is, hogy Magyarországon eddig kevésbé ismert fertőző betegségek terjedhetnek el.

"Jelenleg Magyarországon a parlagfű a fő allergén, a klímaváltozás hatására egyre északabbra fog tolódni, tehát Magyarországon kívül is meg fog jelenni, hozzánk pedig jöhetnek olyan növények, amelyek Dél-Európában jelentenek komoly veszélyt" - közölte Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa az InfoRádióban.

Példaként a falgyom nevezetű növényt említette, amely az egyik legerősebben allergén növény. "Sajnos a XXI. század népbetegsége, az allergia egyre jobban fog terjedni" - mondta a főorvos.

Arról is beszélt, hogy a klímaváltozás hatására Magyarországon eddig kevésbé ismert fertőző betegségek terjedhetnek el. "Amivel számolni kell, az például a nyugat-nílusi láz, amelyet szúnyogok terjesztenek. Jelentős veszély a mediterrán területen a dengue-láz, ami szintén egy szúnyogok által terjesztett betegség, súlyos lázzal, izomfájdalmakkal jár, ez már előfordul Olaszországban, Spanyolországban."

Hozzátette, hogy van még egy nagyon súlyos megbetegedés, a leishmaniasis, amit egy lepkeszúnyog terjeszt. Ez a betegség a Balkánon, Horvátországban már megjelent, sőt Magyarország déli részén is - mondta a szakember.

Egyes fertőzések szerinte nemcsak az emberre, hanem például a kutyákra is veszélyesek lehetnek. "Olyanok, amelyek már most is jelen vannak, elszaporodhatnak, gyakoribbá válhatnak, illetve délről, a trópusokról és a mediterrán területekről hozzánk érkezhetnek újabb betegségek, amelyek még nem voltak nálunk, mert például az állati kórokozó-terjesztők nem voltak őshonosak a Kárpát-medencében."

Az említett betegségeket éveken át tartó kutatómunkával lehet csak megelőzni - tette hozzá Páldy Anna.

hvg.hu