Új határátkelők a magyar–szlovák határon

2015.04.12 05:46

A magyar és a szlovák miniszterelnökök által 2014. március 27-én aláírt együttműködési szándéknyilatkozat 21 új kis léptékű útkapcsolat megvalósítását nevesíti. Ezt erősítette meg a közelmúltban lefolytatott tárgyalásán a magyar és a szlovák külügyminiszter is.

Miután a magyar–szlovák határ jelentős mértékben érinti megyénket, kíváncsiak voltunk arra, érinti-e ez a megállapodás a határ gömöri, abaúji és zempléni szakaszát. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályától kértünk és kaptunk is választ. Ennek értelmében a majdan megnyíló 21 kis léptékű határátkelő közül több mint a fele, egészen pontosan 11 jut majd megyénkbe, azon belül is zömmel a zempléni régióba.

Miután Zemplénben Sátor­aljaújhelyen jelen pillanatban kettő határátkelő működik, ebből egy a városban a Ronyva-hídon, Karosban, Pácinban, Lácacsékén és Zemplénagárdon pedig egy-egy határátlépési pont volt, így ha ez az elképzelés megvalósul, akkor a Bodrogközben alig lesz olyan határhoz közeli település, amely ne rendelkezne majd határátkelővel. Az előző felsorolásból kimaradt Felsőberecki, ahol jelenleg elsősorban vízi határátkelési pont van, illetve gyalog és kerékpárral járható át az államhatár. A mostani megállapodásnak köszönhetően azonban Felsőberecki is kap egy közúti határátkelőt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hozzánk eljuttatott válaszában leírják:

„A szlovák féllel közösen beazonosított fejlesztések megvalósítását a 2014–2020 Szlovákia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Operatív Program forrásaiból tudjuk elindítani. A szlovák féllel szorosan együttműködünk a projektek várhatóan 2015 végén, 2016 elején megnyíló pályázati kiírásokra történő benyújtásában.”

Mindez azt jelenti, idén és még a jövő év folyamán sem kell arra számítani, hogy ezek a határátkelő pontok megépülnek és megnyílnak az utazók előtt, de amennyiben ezek a beruházások megvalósulnak, még könnyebb lesz a határ­átjárhatóság Magyarország és Szlovákia között.

eszak.hu