Új hidat építenek a Tiszán

2017.12.12 09:28

500 méternél is hosszabbat, az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Lakitelek közötti szakaszán.

Hamarosan új Tisza-híd épül, olvasható a magyarepitok.hu-n. Az átkelőt az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Lakitelek közötti szakaszán húzzák fel. A szakaszra most írták ki a közbeszerzést.

A megépítendő szakasz paraméterei:

  • 2x2 sávos gyorsforgalmi út
  • 9,9 kilométeres hossz
  • a 21+100 km szelvénytől

A szakaszt a már kivitelezés alatt álló Tiszakürt és Kondoros közötti útvonalig kell megtervezni és kialakítani. A fejlesztés részeként felépítenek

egy új, 556 méter hosszú hidat is a Tisza felett,

melynek a terveit az Uvaterv Zrt. készíti, legnagyobb szabadnyílása pedig 152 méteres lesz.

A híd látványterve (forrás: Uvaterv Zrt.)

 

Az új szakasz kialakítása során 2 különszintű csomópontot is létrehoznak és a lakitelki mérnöki telepet is kiépítik. A beruházó a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt..

A tervezett M8-as autópályát Nagykőröstől Békéscsabával összekötő M44-es leghosszabb, 66 kilométeres szakaszát három különálló projektben végzik el:

  • a Tiszakürt és Kunszentmárton közötti 20,5 kilométeren a Duna Aszfalt Kft. és a Hódút Kft. dolgozik,
  • Kunszentmárton és Csabacsűd között (20,5 km) az EuroAszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft., Soltút Kft., A-Híd Zrt. alkotta konzorcium építkezik,
  • valamint Csabacsűd és Kondoros között (20,4 km) szintén a Duna Aszfalt és a Hódút a kivitelezők.

A három részberuházásban összesen négy különszintű csomópont, 49 híd, négy vadátjáró, öt ökológiai átjáró épül. Az első alszakaszon Kunszentmártonnál egy 450 méteres acél ívhíd épül a Körösön, ami meglévő a Körös-hidak építészeti hagyományait követi.

 

mfor.hu