Új intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor, bővül a mentőcsomag

2020.03.23 11:48

Az adósoknak haladékot, kisvállalkozók tízezreinek adómentességet ígért a miniszterelnök.

Az Operatív Törzs korábbi ülése

 

Újabb hat ponttal bővítik a kormány gazdaságvédelmi programját – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök azt ígérte: megvédik a munkahelyeket, akik pedig elvesztik az állásukat, azokat segítik, hogy újra munkába állhassanak. 
 
A most bejelentetett lépések a következők:
 
  • a taxisok után további 81 ezer kisvállalkozó mentesül a kata fizetése alól. Közöttük lesznek a fodrászok, a humánegészségügy dolgozói, szerelők, a járóbeteg-ellátásban dolgozók, a testedzéssel foglalkozók, az időseket és fogyatékosokat ellátók, de a teljes listát egy ma estére ígért kormányrendeletben sorolják majd fel.
  • A március előtti katás adótartozásokra haladékot adnak, ezeket elég lesz a veszélyhelyzet utáni negyedévben befizetni,
  • adómentességet kínálnak a médiaszolgáltatóknak,
  • felfüggesztik a kilakoltatásokat és a tartozás miatti lefoglalásokat,
  • az adóvégrehajtásokat szintén felfüggesztik,
  • a veszélyhelyzet alatt lejáró gyest, gyedet meghosszabbítják.
 
A szabályozás részleteit egy kormányrendelet tartalmazza majd, ezt ma estére ígérte Orbán.
 
A múlt héten azt jelentette be a miniszterelnök, hogy a magánszemélyek és a cégek hiteltörlesztési moratóriumot kapnak az év végéig, a rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbították, a múlt csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek thm-jét az alapkamat fölött 5 százalékponttal maximálták. A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport- és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkáltatói járulékait nem kell befizetni, a dolgozók járulékát csökkentették. Emellett a veszélyhelyzet alatt a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztását.
 
hvg.hu