Új járatokat indít az utazási igényekhez igazodva az MVK

2015.06.14 19:16

Június 15-től életbe lép az iskolaszünetre érvényes menetrend. Az autóbuszok és villamosok a tavaly nyári menetrendhez hasonlóan közlekednek majd az utasok által kért módosításokkal, amelyekkel összességében megújította menetrendi kínálatát az MVK Zrt.

Az autóbusz-közlekedésben elsősorban a tavaszi lakossági fórumokon az utasok által tett észrevételek alapján, a valós utazási igényekhez igazodva vezet be változásokat az MVK Zrt. június 15-től.
 
54-es jelzéssel új járat indul Felső-Majláth és Repülőtér végállomás között, így a város nyugati végéből is elérhető közvetlenül a Megyei Kórház. Ez főleg az egészségügyi ellátásra érkezőknek jelent nagy segítséget, de a végállomásnál lévő ipari park eléréshez is többletszolgáltatást jelent. Az 54-es útvonala a Felső-Majláth - Petőfi tér szakaszon az 1-es, a Petőfi tér - Repülőtér végállomás között pedig a 14-es autóbuszéval azonos.
 
Lakossági kérésre több 3-as járat közlekedik majd az Auchan Pesti úti áruház érintésével hétfőtől szombatig, megkönnyítve ezzel a Martinkertvárosban és Miskolc-Szirmán élők bevásárlását. A 3A-s viszonylat nyártól egy megállóval tovább, a Berzsenyi Dániel utcáig közlekedik.
 
Hejőcsaba városrész közlekedését érinti, hogy összevonják a 14-14H-s viszonylatokat, ezért a 14H-s helyett nyártól 14-es jelzéssel közlekednek az autóbuszok a Hejő-park végállomásig. Változás továbbá, hogy a Hejő-park felé minden járat a Farkas Antal utca megállóhely érintésével közlekedik, míg a belváros irányába a Hejő-park végállomásról indulva a Sütő János u. megállóhely kimarad és minden 14-es autóbuszjárat a Cementgyár megállóhelyet használja. Az utasok kérésére lesznek olyan járatok is 14Y jelzéssel, amelyek a Búza tér érintésével közlekednek. A Repülőtérről induló és Búza tér érintésével közlekedő járatokat a Petőfi tér megállóhely helyett az 1-es buszok Szeles u. megállóhelyén lehet igénybe venni.
 
Szintén az utasok kérésére a Bodótető és a Volgoda városrész könnyebb elérése érdekében visszaállítottuk a 34-es járatot, amely minden nap közlekedik, ezzel párhuzamosan a 38B-s járat megszűnik.
 
Az 1A-s autóbusz viszonylatát kiváltja a sűrűbben közlekedő 1-es villamos, és az 1-es autóbusz. A Selyemréti városrész jobb kiszolgálása érdekében az 1-es autóbuszok nyártól a Selyemrét megállóhely érintésével közlekednek.
 
Változás történik az Avasra közlekedő járatok esetében. A lakossági fórumokon elhangzott számos kérést megvalósítottak, így az Avas kilátótól a 2-es ütemen át közlekedő új járatok indulnak:
- 30-as jelzéssel a Tiszai pályaudvar – Avas kilátó között
- 35R számjelzéssel az Avas kilátó és a Repülőtér között, ezek kiváltják a 35É-s autóbuszokat             .
 
Meghosszabbodott útvonalon, az Avas városközponton át az Avas kilátóig közlekedik:
-  a 31-es autóbusz, amely így a Tiszai pályaudvar – Avas városközpont – Avas kilátó útvonalon jár. Ez kiváltja a 31Y járatot.
- a 34-es autóbusz minden nap az Avas kilátó és Bodótető között közlekedik. A 34-es útvonalváltozása miatt a nagyrészt párhuzamos útvonalú 32-es viszonylat fordulószáma csökken.
· A Tampere városrész nyártól a Búza térről induló új, 28-as járattal lesz elérhető.
· A 38-as járat útvonala lerövidül az Avas kilátó – Malomszög utca útvonalra.
 
Változások történnek a villamosközlekedésben is.
 
A 0-ás villamos szerepét nyártól a mindennap közlekedő 2-es villamos veszi át. A 2-es és 1-es villamos fordulóinak számát a valós utazási igényekhez igazítva határozták meg. Szombaton és vasárnap a Vasgyárba való eljutás továbbra is lehetséges villamosbérlettel az Újgyőri főtérről induló, és a Vasgyár érintésével közlekedő valamennyi buszjárat (9, 19, 21, 29, 67-és 68-as) igénybevételével.
 
Az MVK Zrt. május végén közzé tette honlapján a nyári menetrendi változásokat. Ezzel kapcsolatban az utazóközönség részéről számos észrevétel érkezett, főként az új járatok bevezetésének örülnek a miskolciak. Az MVK Zrt. az utazási igényeknek megfelelően biztosítja a járatokat, így ahol szükséges, ott még apróbb módosításokra lehetőség van. Ilyen változás például, hogy a Búza térről 17:00 helyett 17:02-kor indul a 3A-s járat munkanapokon, így visszafelé a Berzsenyi D. utcáról is kettő perccel később, 17:14 helyett 17:16-kor indul az autóbusz. Szintén utaskérésre, a 21:27-kor az IC vonattal érkezők számára átszállási lehetőséget biztosítank a Villanyrendőrnél, ez azt jelenti, hogy a Tiszai pályaudvarról a 21:35-kor induló villamosról az utasok át tudnak szállni a Villanyrendőrnél az Avas felé közlekedő utolsó 35-ös járatra, melynek indulását a Centrumtól mindennap 21:35-ről 21:39-re módosították.
 
Azok a menetrendi változások, melyek sikeresnek bizonyulnak megmaradnak majd az őszi menetrendben is, továbbra is igazodva az utazási igényekhez. Az eddigi jelzésekből arra lehet következtetni, hogy a 31-es és 54 viszonylat megmarad majd, és az utasok számíthatunk a 3-as járat meghosszabbított vonalon való közlekedésére is.
 
A június 15-től érvényes menetrendkönyv megvásárolható valamennyi bérletpénztárban, ezek nyitva tartását itt láthatják.  
Elektronikus formában pedig itt érhető el a teljes menetrendkönyv.
Az MVK Zrt. az utazóközönség észrevételeit és javaslatait továbbra is várja a Közönségszolgálati irodában, a (46) 504-810-es telefonszámon, az iroda@mvkzrt.hu email címen, illetve interneten. Ezeket továbbra is elemezik majd, hogy meg tudjanak felelni a valós utazási igényeknek.
 
minap.hu