Új korszak kezdődik a jubileumi Borsodi Fonó Folkfesztivállal

2016.06.02 07:54

Június 3-5. között egy minden eddiginél nagyobb szabású Fonót rendeznek Miskolcon: a gyönyörű diósgyőri környezetben autentikus népművészeti és világzenei kínálat, gasztronómiai kalandok és fesztiválhangulat várja az érdeklődőket. Fellép mások mellett a Quimby, a Halott Pénz és Szabó Balázs Bandája is.

A Borsodi Fonó Folkfesztivál egy valódi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát. Mint arra Kiss Gábor alpolgármester korábban felhívta figyelmet, a rendezvény karaktere az évek során némiképp változott: a száz százalékban népművészeti, népzenei irány mellett most már megjelenik a világzenei is, kiegészülve az élvonalbeli hazai könnyűzenével – egyfajta ötvözetét adja ezeknek a Fonó.

borsodi_fono_sajtotaj_160525_ml.jpg

fotó: Mocsári László

– Ez azért is nagyon fontos, mert meg kell találnunk azt a stílust és azokat a zenekarokat, amiket a fiatalok kedvelnek. Úgy gondoljuk, minden művészeti ágban nagy felelősséggel jár a következő évek, évtizedek nézőinek kinevelése, legyen szó színházról, szimfonikus zenekarról, operáról vagy népzenéről. Fontos, hogy a fiatalokat meg tudjuk szólítani, és erre ez a világzenei és hazai könnyűzenei kínálat nagyon is alkalmas – fogalmazott az alpolgármester.

Hozzátette, a jubileumi rendezvény programsorozata is olyan, hogy meggyőződése szerint mindenki megtalálja majd azt, amiért legalább egy estére érdemes ellátogatni a várhoz. Bár – folytatta Kiss Gábor – nagy valószínűséggel sokan gondolják majd úgy, hogy mind a három nap kínál tartalmas és szórakoztató programokat.

– Visszatekintünk, ugyanakkor új korszakot is nyitunk idén – emelte ki a Miskolci Kulturális Központ (MKK) ügyvezetője. Tallósné Novák Irén úgy fogalmazott: a Fonó hagyományait, jól ismert sajátosságait megtartva, ugyanakkor újragondolva állították össze a programokat.

borsodi_fono_2016_program.jpg

– A jubileum alkalmából szeretnénk összehozni a különböző generáció tagjait. A jegyárak meghatározásánál is fontosnak tartottuk, hogy minél többen tudjunk majd együtt ünnepelni a jeles alkalomból – fűzte hozzá.

Idén a vár és a várutca mellett új helyszínként bekapcsolódik a Vásártér és a Lovagi tornák tere is – a nagykoncerteket már az utóbbi helyszínen rendezik meg.

– Az évek során kinőttük a várat, akkora az érdeklődés a fesztivál iránt. Nagyon erős programkínálatot állítottunk össze, így aztán most még több látogatóra számítunk, mint korábban – mondta.

2016 a gasztronómia éve – ezt, illetve a látogatók igényeit figyelembe véve sokkal erősebb gasztronómiai kínálattal jelentkezik a Borsodi Fonó. Hat magyar tájegység borai mutatkoznak be, de kézműves söröket és különleges pálinkákat is kóstolhatunk majd. Helyben, faszénen, kemencében sült ételek is csalogatják majd a látogatókat.

– A programok mellett tehát a gasztronómiai kínálat miatt is érdemes lesz kilátogatni – emelte ki Tallósné Novák Irén.

 


A fesztiválon a kisgyermekes családokat is várják programokkal, az Eszterlánc mesezenekar, a Kolompos, az Árgyélus Színház és a Szeredás együttes műsora mellett a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mesterség-bemutatóit is láthatják. Lesz fesztiválkocsma, népi hangszerbemutatók, táncházak is várják a látogatókat.

 

A fesztivál népszerű „előhírnöke” a Gyermek Fonó, amely május 30. és június 3. között kifejezetten az általános iskolás korú gyermekeknek kínál betekintést a néphagyományok világába. Az idei program ideje alatt – az előzetes jelentkezések alapján – több mint 3000 gyermek fedezi fel a népművészet kincseit.

A jubileum alkalmából nosztalgiázásra is várják a látogatókat a szervezők. A Lovagi tornák terén június 4-én délután 4 órától a 20 év legemlékezetesebb pillanatait felidéző kiállítás nyílik, ahol a helyi fotóriporterek és művészek legjobb munkáit láthatják az érdeklődők.

– Ahhoz, hogy a kedvezményes jegyárakat biztosítani tudjuk a látogatóink számára, támogatókra volt szükségünk – mondta az MKK ügyvezetője. – Miskolc teljes mellszélességgel és jelentős anyagi támogatásával állt a fesztivál mögé, valamint a Nemzeti Kulturális Alap és a Szerencsejáték Zrt. is. Ezen kívül Miskolc önkormányzati képviselői nagy számban támogatják a rendezvényt.

minap.hu