Új köztéri műalkotást avattak Bükkaranyoson

2016.08.28 11:08

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg az a rendezvény, amely a közelmúltban látványos lovasfelvonulással kezdődött Bükk­aranyoson és amelyen átadták a település lovas­hagyományai előtt tisztelgő, fából faragott szobrot.

A gyerekek is megcsodálták a szobrot

A gyerekek is megcsodálták a szobrot

Az alkotást Mónus Béla fafaragó készítette, aki ugyanezen a napon vehette át a Magyar Népművészet Mestere díjat is. A szobrot Tállai András miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, Kékedi László, a Művészeti Akadémia tagozatvezetője, Billik Miklós huszárkapitány és Nagy Lajos, Bükkaranyos polgármestere leplezték le.

A rendezvényen közreműködött a Kökörcsin néptáncegyüttes és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Huszárbandérium, a program táncházzal, koncerttel folytatódott, majd tűzijátékkal zárult.
Jelentős hagyományok

Bükkaranyos jelentős lovashagyományokkal rendelkező település, a község címerében is megtalálható a ló motívumként. Működik a településen lovasiskola, lovas postakocsi-szolgálat és itt alakult meg 1997-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hagyományőrző lovas- és huszárbandérium is. Lovas rendezvény a Pöltenberg Ernő emléknapok, hagyományőrző huszártalálkozó, melyet már 6 alkalommal rendeztek meg. A település része az „Eurohorse” nemzetközi lovas túraútvonalnak, és az elmúlt évben pedig elnyerte a Magyar Lovas turisztikai Szövetség „Lovas Barát Település” díját is.

boon.hu