Új műtéti eljárás csípőbetegségre Miskolcon

2017.04.28 09:31

Egy olyan operációt mutattak be nemrégiben a megyei kórházban, amit korábban csak a combcsontfej kificamításával tudtak elvégezni. Ma már csak egy kis metszést ejtenek a comb elülső felszínén. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban nem ez volt az első ilyen műtét. Az időben elvégzett operációval megelőzhető a csípőkopás kialakulása, és a protézis beültetése.

Az orvosi team egy kamerán keresztül nézve végezte a műtétet. Egy 40 éves nőt operáltak, akinek csípőízületi kopása volt. Ez Zsákai Zsolt, a megyei kórház Ortopéd-Sebészeti osztályának főorvosa elmondása szerint akár 20 és 45 éves kor között, tehát viszonylag fiatalon, aktívabb életmódú, vagy fizikai munkát végző embereknél, illetve sportolóknál is ugyanúgy ki tud alakulni.

mutet3.jpg

– Tekintettel arra, hogy a tanulmányok, vizsgálatok azt mutatják, hogy ennek egyenes következménye lesz a csípőízületi porckopás, ezért érdemes ezzel foglalkozni – mondta.

 

A csípőfájdalom megnehezíti a betegek mindennapjait. Az időben elvégzett műtét nemcsak az állandó fájdalmat szünteti meg, de a csípő kopása is megelőzhető, ami után már elkerülhetetlen a protézis beültetése.

mutet1.jpg

Papp Miklós osztályvezető főorvos ismertette, a csípőízületi kopásos szindróma csípőkopáshoz vezet.

 

– Ezt sugallja a szakirodalom is, illetve a mi vizsgálataink is egyértelműen ezt támasztják alá. Ezt továbbgondolva úgy gondolom, ki lehet jelenteni, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a betegséget megszüntetjük, feltehetőleg, vagy nagy valószínűség szerint el tudjuk kerülni a csípőkopás kialakulását – fűzte hozzá.

mutet4.jpg

Korábban ezt az operációt nagy feltárással, a combcsontfej kificamításával végezték. Ma már egy újfajta műtéti eljárással csak egy kis metszést ejtenek a comb elülső felszínén. A mostani a tizedik ilyen beavatkozás volt az intézményben.

 

Tiba Sándor, a B-A-Z. Megyei Központi Kórház főigazgatója leszögezte, az intézmény feladata, hogy jelen esetben is egy olyan orvoscsapatról beszélhetünk, amelynek tagjai időt és energiát ráfordítva külföldre is elmentek, hogy megtanuljanak egy-egy ilyen beavatkozást.

mutet2.jpg

– Ilyenkor az intézménynek kötelessége, hogy azokat a feltételeket biztosítsa, amivel utána ezt a műtétet el lehet végezni – húzta alá.

 

A betegség tünetei a combtőben jelentkeznek, eleinte csak járás közben, később azonban már hosszas ülés után is szinte állandó fájdalmat okoz. Az időbeni beavatkozással a protézis beültetése is elkerülhető.

Nagy Erika
minap.hu