Új problémát generált magának a kormány a lakástakarékok kivéreztetésével

2018.10.16 13:39

A lakástakarékpénztári konstrukció jelentősen segített az elmúlt években Magyarország azon kötelezettségének teljesítésében, hogy 2020-ra csökkentse a végső energiafelhasználását, így a rendszer támogatásának azonnali megvonása még nehezebbé teszi az ország céljának teljesítését - hívta fel a figyelmet Szalai Gabriella. 

Képtalálat a következőre: „fa födémre tetőtér”
Tetőtér-beépítés, hőszigetelés
 
Európai Parlament és a Tanács energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelve előírja az uniós tagállamok számára, hogy 2014-2020 között végsőenergia-fogyasztásuk legalább 1,5 százalékának megfelelő új energia-megtakarítást kell elérniük évente a 2013. január 1-jét megelőző három év átlagában. Ez az 1,5 százalékos kötelezettség Magyarország esetén 167 petajoule, és a magyar kormánynak is be kellett mutatnia azt, hogy ezt milyen intézkedéseken keresztül vállalja elérni. A vállalt szakpolitikai intézkedések között az egyik a lakástakarékpénztári rendszer működtetése volt, hiszen az kedvelt formája az épületek energiahatékonysági korszerűsítésének.
 
Szalai Gabriella rámutatott arra is, hogy évente kell a kormánynak leadnia Brüsszelbe előrehaladási jelentéseket, hogy a vállalt energiafelhasználás csökkentésével hogyan halad és
 
a 2016-os jelentésben azt írta, hogy az előrehaladás egyharmada volt köthető a lakástakarékpénztári rendszerhez.
 
Ez tehát igen fontos lába volt a vállalás teljesíthetőségének, de miután ezt most "kiütötte" a kormány, szükség lenne helyette egy másik, vissza nem térítendő állami támogatást tartalmazó konstrukció bevezetésére egyrészt a vállalt cél teljesítéséhez, másrészt a lakossági energiamegtakarítási folyamat támogatásához. A MEHI korábbi felmérése szerint ugyanis az ingyenes hitel nem kellő vonzerő a energetikai korszerűsítések tömeges végrehajtásához.
 
Érdemes egyébként azt is megjegyezni, hogy az MFB Pontokon elérhető, minap még kedvezőbbé tett nulla százalékos lakossági energiahatékonysági hitel konstrukció önerejének felmutatásához is elfogadják a lakástakarékpénztári megtakarítást (magánszemélyeknél és társasházaknál egyaránt, utóbbiaknál a közösen vállalt felelősség kellően jó fedezet volt a banki hitelekhez is). Így tehát aki eddig kötött ilyen konstrukciót, az még "beforgathatja" a pénzt ebbe a konstrukcióba is, de új szerződés kötése és az abból történő megtakarítás "beforgatása" már nem fogja táplálni keresleti oldalról az MFB-s konstrukciót.
 
portfolio.hu