Új részleteket árult el Orbán Viktor a védettségi igazolványról, és bejelentette a szombati nyitást (+a teljes interjú meghallgatható)

2021.04.30 08:12

Szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak bizonyos helyek - közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában

Fotó: mti.hu / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor elmondta, hogy a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót. A 16-18 éves korosztályt is oltani kezdik május 10-e után - tette hozzá. Pfizer oltóanyagot kapnak, és azt félre fogják tenni. Aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, de ezt követően csak hetek múlva. Mindenki számára elegendő vakcina van Magyarországon - szögezte le a kormányfő.
 
A miniszterelnök szólt arról is, hogy korábban úgy védekeztünk, hogy izoláltunk. Most támadásban vagyunk, mert van már vakcina, éppen ezért mindenki vegye fel a vakcinát. Most még mindig nincs mindenki beoltva, így képes lehet megfertőzni másokat, éppen ezért a szabályokat be kell tartani - fogalmazott Orbán Viktor.
 
A kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak
 
Már többen vannak a védett emberek, mint a nem védettek, ezért is helyes, hogy a védelmi igazolványhoz kapcsolódnak bizonyos jogok - mondta Orbán Viktor. A kormányfő beszámolt arról is, hogy két oldalú megállapodásokat köthetnek az országokkal a védettségi igazolványról, és a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron. 
 
Orbán Viktor elmondta, hogyha majd lesz uniós igazolvány, akkor használjuk, de most kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk majd az országokkal. A kormányfő szerint azok a nehezen kezelhető helyzetek, ahol a védettek összekeverednek a nem védettekkel. Az éttermek esetében, amikor valaki bent lesz, akkor maszkot kell viselnie, amikor nem az asztalnál ül. Mindezek mellett a horgászok is kint lehetnek majd éjfél után - ismertette a miniszterelnök. 
 
A kormányfő arról is beszélt, hogy az oltások esetében az látszik, hogy amikor a beoltottak aránya eléri a nagykorúak felét, akkor ellanyhul az érdeklődés, és lelassul a roham. Most már több a vakcina, mint amennyien fel akarják venni az oltást - tette hozzá. Ilyen még nincs Nyugat-Európában, mi vagyunk az egyetlen ország, ami eljutott ebbe az állapotba, ez nagy siker - fogalmazott a miniszterelnök.
 
A világ legjobb egyetemei nem állami, hanem alapítványi formában működnek
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy az normális, ha a baloldal az alkotmánybírósághoz fordult az egyetemek ügyében.
 
A hazai felsőoktatási rendszer meglehetősen rugalmatlan volt. Az egyetemekben több van, mint az a teljesítmény amit leadnak - tette hozzá. A világ legjobb egyetemei nem állami, hanem alapítványi formában működnek, így azt vettük példának. Az egyetemek jelentkeztek, hogy szeretnének egy másik modellben működni - mondta a kormányfő, aki hozzátette, sokat vár az új rendszertől.
 
A miniszterelnök elmondta, hogy korábban leállamosították a magyar egyetemeket, és emiatt nem volt olyan szerves fejlődés, mint Nyugaton. Az átalakuláskor van vita, most közcélú alapítványok jönnek létre, és a nekik adott vagyont csak oktatásra és az egyetem fejlesztésére lehet használni - tette hozzá. Sokkal nagyobb autonómiája lesz az egyetemeknek. A baloldal támadása mögött az áll, hogy a baloldal internacionalista, míg az egyetemek nemzeti alapon állnak. 
 
A baloldal oltásellenes kampányt folytat
 
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormánypárti gondolkodású emberek 70 százaléka oltáspárti, míg a baloldali pártok esetében 59 százalék. A baloldal oltásellenes kampányt folytat, és ezért a baloldali szavazók körében több az oltásellenes.
 
„Én szeretnék az összes emberhez szólni, és senki ne hallgasson a baloldali pártok oltásellenes kampányának, mert azzal nem a kormánynak, hanem maguknak ártanak. Az oltás nemzeti ügy” - mondta a kormányfő.
 
A teljes interjú itt hallgatható meg !
 

 

 
forrás: mti.hu / hirado.hu / magyarhirlap.hu