Új szobor egy új köztéren – leleplezték Egressy Béni szobrát Miskolcon

2016.03.11 16:25

Jankovics Marcell rajzfilmrendező mondott beszédet az Egressy-szobor pénteki felavatásánál. Az egészalakos bronzszobor szerdán érkezett, és az Egressy Béni zeneiskola előtt kapott helyet, amit az intézmény névadójáról neveztek el. Az ünnepségen jelen volt megalkotója, Kő Pál is.

      Egressy Béninek, eredeti nevén Galambos Benjáminnak a legismertebb műve Vörösmarty Szózatának a megzenésítése.

egressy_beni_szoboravato_160311_ja_12.jpg

fotó: Juhász Ákos

– Ezt a művet havonta minimum egyszer elénekeljük – mondta szoboravató beszédében Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus és kultur történész, a Nemzet Művésze. – Egressy Béni a magyar örökség része, mint ahogyan Kő Pál is, aki megalkotta ezt a szobrot. Rengeteg közös van kettejükben: például mindketten másik néven váltak ismertté, mint amivel születtek. Kő Pál eredeti nevén Pataki Lajos volt. Mindketten zenerajongók: Egressy zeneszerző volt, Kő Pál pedig szeret énekelni. Ezek mind olyan elemek, amik szorosan fűzik össze a szobrászművészt a megalkotni kívánt személlyel.

egressy_beni_szoboravato_160311_ja_23.jpg

A beszéd után Kriza Ákos polgármester leplezte le a szobrot, ami Egressyt reformkori öltözékben, karddal az oldalán és könyvvel a kezében ábrázolja. Ahogy Jankovics Marcell mondta: „ökölbe szorított bal kezében benne van, amit ez az ember életében képviselt.” Ez az első szobor Miskolcon a zeneóriásról. S bár Egressy felnőttként már nem városunkban élt, Miskolcon és Sárospatakon végezte iskoláit.

– Én mindig úgy kerülök közelebb az illető személyhez, akiről szobrot fogok készíteni, hogy elkezdek róla olvasni, hogy ki is volt ő –– nyilatkozta korábban a minap.hu-nak Kő Pál, a Nemzet Művésze az Egressy-szobor elkészítése kapcsán. – Szinte ismernem kell azt az embert, akit elkezdek megfogalmazni, megteremteni, mert ez egy teremtés. A helyszín megmondja, hogy mekkora legyen egy szobor és milyen anyagból készüljön. Ez a tanulható része a szobrászatnak. Az elmondhatatlan részt azonban nem tudjuk tanulni. Az ihlet, az ihletettség akkor éri el az embert, amikor már közelít a tennivalóhoz, és akkor elcsendesedik a világ – mondta Kő Pál szobrászművész.

egressy_beni_szoboravato_160311_ja_53.jpg

A szoboravatón az Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara és kórusa adott műsort.

minap.hu