Újabb '56-os botrány

2016.11.01 10:39

Visszaélt rég elhunyt unokatestvérének képmásával az 56-os Emlékbizottság - ezt állítja valaki az RTL Híradójában.

A 12,5 milliárd forintból gazdálkodó 1956-os Emlékbizottság házfalnyi óriásplakátokkal árasztotta el az országot, hogy emléket állítson a forradalom hivatalos, és úgy tűnik a jelenlegi hatalom szerint egyetlen hősének, a "Pesti srácnak".
 

Az egyiken egy sapkás fiú látható, nyakában fegyverrel, mellette a felirat, ami szerint ő Dózsa László, a ma is élő színész. Csak hogy az RTL Klub Híradója szerint jelentkezett egy férfi, aki szerint a képen az ő unokatestvére, Pruck Pál látható. A műsorból kiderül, a Life magazin archívuma szerint is az unokatestvéréről készült a felvétel. Dózsa László viszont azt mondja, még a sapka is megvan, amelyben az amerikai fotóriporter lefényképezte, s akár antropológiai vizsgálatoknak is aláveti magát, nyilatkozni viszont nem szeretett volna, ahogy az '56-os emlékbizottság sem.

 

Nem ez az első botránya a Schmidt Mária vezette bizottságnak: Az ünnepségsorozat nyitánya például Koltay Gábor, a nyolcvanas évek derekán, „felszabadulásunk 40. évfordulójára írt” zenés történelmi giccsének a korszellemnek megfelelő módon átfazonírozott változata volt. A csúfosat bukott alkotás 100 millió forintnyi támogatást kapott. Ez után jött Desmond Child "Magyarország halszagú" címen elhíresült dala, amiről kiderült, hogy egy korábbi művét hasznosította újra. Úgy kóstált 50 milliót, hogy – nyilatkozataik szerint – sem a szerző, sem a közreműködők nem vettek fel gázsit. Aztán pedig a német Dschinghis Khan együttessel karriert csinált  Mándoki László és Csetényi Csaba nyert, utóbbi Pasa parki szomszédjának, Rogán Antalnak a  minisztériumától 1,4 milliárd forintot, hogy Németországban celebráljanak ’56-os programokat.

rtl.hu