Újabb áfacsökkentés jöhet: örülhetnek a magyar háziasszonyok

2016.02.18 19:36

Hatalmas gondokkal küzd a hazai zöldség-gyümölcs ágazat; a problémákat pedig leginkább áfacsökkentéssel lehetne orvosolni - vélik iparági szakértők. Az NGM lapunk megkeresésére pedig megerősítette, nem zárkóznak el az áfacsökkentés lehetősége elől. Kiszámoltuk, mit jelentene mindez a magyar háztartásoknak.

Szakértők szerint hatalmas gondokkal küzd a hazai zöldség-gyümölcs ágazat. Egyes becslések például arról szólnak, hogy átlagosan 40 százalék körüli a feketegazdaság aránya, ami mintegy 60-70 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek.

Ráadásul a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) álláspontja szerint a jelenlegi helyzet miatt egyértelműen veszélybe került a legálisan működő őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések működése; és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) is csak az import helyzetén javított. Éppen ezért a FruitVeb, a sertéshúsnál, illetve az újlakásoknál (igaz, ez utóbbinál csak ideiglenesen) alkalmazott árkorrekcióhoz hasonlóan a zöldségek, gyümölcsök esetében is mihamarabbi áfacsökkentést szorgalmaz.

 

Az NGM szerint "minden" rendben van, de...

A Pénzcentrum megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) elmondták, hogy bár egyáltalán nem látják megalapozottnak a zöldség-gyümölcs ágazatban a 40 százalékos feketegazdasági arányt, és az EKÁER rendszer szerintük tökéletesen alkalmas a gazdaság kifehérítésére, ennek ellenére nem zárkóznak el egy esetleges áfacsökkentés lehetősége elől.

A kormány a sertés tőkehús áfakulcs csökkentés hatását folyamatosan figyelemmel követi, egyúttal a költségvetési mozgástér, a gazdaság fehéredése és a piaci hatások figyelembevételével jelenleg is vizsgálja, hogy más területeken indokolt-e és milyen intézkedés - reagált a Pénzcentrum megkeresésére az NGM.

Itt érdemes felidézni Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tavalyi nyilatkozatát is, amely szintén az ágazati áfacsökkentéseket vetítette előre. A tárcavezető szerint a sertésáfa csökkentése "későbbi döntések alapjául is szolgálhat", akár "a baromfi áfája vonatkozásában", akár más ágazatoknál is.

Persze nem szabad megfeledkezni Lázár János legutóbbi kijelentéséről sem. A miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis nemrég arról beszélt, hogy nem tartja reálisnak, hogy újabb élelmiszergazdasági áfamérséklési elképzelések most a kormányon belül támogatottságot kaphassanak.

 

Mi lesz a piacokon, ha jön az áfacsökkentés?

Ugyan nem teljesen egyértelmű a kormánykommunikáció, illetve az NGM is csak vizsgálja az áfacsökkentés lehetőségét, mi mégis eljátszottunk a gondolattal, milyen árakra is számíthatnánk egy ilyen lépést követően a piacokon. Nos, ha a kormány éppúgy 5 százalékra csökkentené a zöldségek, gyümölcsök áfatartalmát, mint tette azt korábban a sertéshúsnál, illetve az újlakásoknál is, az akár a fogyasztói árak 17,32 százalékos mérséklődését is jelenthetné.

Ahogy a fenti infografikán is látszik, az esetleges árcsökkenés már 1 kg zöldség-gyümölcs esetén is kézzelfogható, de éves viszonylatban a leginkább számottevő. Egy átlagos 4 fős magyar család ugyanis az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság legutóbbi adatai szerint évente hozzávetőlegesen 541,7 kiló zöldséget-gyümölcsöt fogyaszt. Ez a mennyiség jelenleg, 371 forint/kilós átlagárral számolva évente 200 955 forintot tesz ki. Amennyiben viszont a kereskedők teljes egészében érvényesítik az áfacsökkentést a fogyasztói árban, akkor egy 4 fős háztartás évente megközelítőleg 34 665 forintot spórolhatna meg.

Minden nap egy alma és a doktor alma?

Egy korábbi, az áfaváltoztatások hatásait vizsgáló jegybanki tanulmányt alapul véve viszont arra a következtetésre juthatunk, hogy a fogyasztók várhatóan nem sokat éreznének egy esetleges áfacsökkentésből. Az elemzés készítői ugyanis úgy vélik, hogy a 2004. januári 3 százalékpontos áfaemelés átlagosan kb. 2,5 százalékkal növelte, addig 2006 januárjában az 5 százalékpontos áfacsökkentés csupán átlagosan kb. 1 százalékkal csökkentette az érintett termékek árszínvonalát - olvasható a tanulmányban.

Összefoglalva: az áfaemeléseket a boltosok többnyire ránk hárítják, míg a csökkentéseket lenyelik.

Tehát, ha a tanulmány számításait vesszük alapul, akkor várhatóan csak 2,6-4,3 százalékkal csökken majd a zöldségek-gyümölcsök ára a piacokon. Ez pedig azt jelenti, hogy a burgonya kilója 136-138 forintos, a paradicsomé 554-564 forintos, az uborkáé 465-473 forintos, az almáé 266-271 forintos, a banáné pedig 403-410 forintos árcédulát kaphatna a kofáktól. Egy ilyen kormányzati lépés az MNB-tanulmány szerint tehát inkább a vállalkozókon (boltosok, őstermelők, piaci kofák, stb.) segítene, hiszen az áfahaszon nagy része náluk maradna.

Iparági szakértők viszont úgy vélik, nem lehet etalonnak tekinteni a tanulmány megállapításait. Ők azon az állásponton vannak, hogy olyan szigorú verseny van a beszállítók/kereskedők között Magyarországon - többszáz, csak magyar szereplővel -, hogyha valaki megpróbálna a csökkenő áfából lenyelni valamit, az pillanatokon belül kiárazva találná magát a versenyből.

Mindezt figyelembe véve tehát a legvalószínűbb lehetőség egy esetleges ágazati áfacsökkentés esetén az, hogy a "jut is, marad is" elv érvényesül majd, ahogy történt az egyébként a sertéshús esetén, illetve számítanak rá ingatlanpiaci elemzők a lakáspiac vonatkozásában is (bár ez utóbbi kevésbé lesz látványos a CSOK miatt).

Nagy Bálint
penzcentrum.hu