Újabb áremelkedés, de ez még csak a kezdet

2021.04.08 14:06

Már márciusban is érzékelhető volt az újabb inflációs hullám, de a tetőzést áprilisra jósolják a Portfolio.hu által megkérdezett szakemberek.

 
Péntek reggel közli a márciusi inflációs adatot a KSH, és az szinte biztosra vehető, hogy jelentős emelkedést látunk majd. Már a januári 2,7 százalékról februárban 3,1 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme, most azonban ennél is nagyobb lehet az ugrás.
 
A portál körkérdésére válaszoló elemzők és közgazdászok 3,8 százalékos éves áremelkedésre számítanak, vagyis közel kerülhetett az érték a 3 plusz-mínusz 1 százalékos jegybanki célsáv tetejéhez.
 
A lap szerint áprilisban, illetve májusban akár 5 százalék közelében vagy akár felette is lehet majd az áremelkedési ütem. Ugyanakkor ez a hatás még nem elsősorban márciusra, sokkal inkább majd április-májusra lesz jellemző.
 
 
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a lapnak például azt emelte ki, hogy áprilisban csak az üzemanyagárak 2,5 százalékpontos emelkedést indokolnak majd tavalyhoz képest az inflációban. És ehhez jön majd a dohánytermékek újabb adóemelése. Az üzemanyagárak inflációfelhajtó hatása nem csak az áprilisi, hanem már a holnap megjelenő márciusi adatban is megjelenik, hívta fel a figyelmet Virovácz Péter. Csak az üzemanyagok ára márciusban havi alapon 6 százalékkal emelkedhetett, az egy évvel korábbihoz képest pedig 18 százalékos lehetett az ugrás. Emellett azonban még a tartós fogyasztási cikkek és a szezonálisan ilyenkor jelentősen dráguló ruházati termékek is gyorsítják az inflációt. Regős Gábor szerint az infláció emelkedését nem szabad kizárólag az üzemanyagok számlájára írni, várhatóan a maginflációs mutató is 4 százalék körül alakulhatott. Kiemelte: az élelmiszerek áremelkedési üteme például várhatóan továbbra is az átlagnál magasabb volt.
 
forrás: portfolio.hu