Újabb botrány Klapka bizniszei körül: százmillióval rövidítette meg az Aranyember az egykori üzlettársat

2018.09.04 12:09

Bár az Aranyember már több mint másfél éve elhunyt, vagyona körül nem csitulnak a kedélyek.

Klapka tavaly januárban hunyt el/Fotó: Isza Ferenc
Klapka tavaly januárban hunyt el
Fotó: Isza Ferenc
 
A most felbukkant volt üzlettárs, Zoltán azzal vádolja Klapka Györgyöt, hogy a vállalkozási áttörést hozó Hagyományos mosóport úgy tette sikertermékké, hogy abból ő, az eredeti ötletgazda egy forintot sem látott.
 
Amikor 1994-ben megálmodtam a Hagyományos mosóport, elkezdtem olyan befektető után kutatni, aki megtámogatja az elképzelésemet. Klapka Györgyöt akkortájt már sokan ismerték, köztudott volt, hogy dörzsölt üzletember, így tudtam, hogy ő kell nekem”
 
– mondta a férfi a Borsnak. Zoltán a termék marketing- és dizájntervével el is ment a híres üzletemberhez megállapodást remélve. Klapka kezet rázott vele, így létrejött a közös üzlet.
 
Képtelen volt feldolgozni, hogy nem ő az ötletgazda, de – ismert ember lévén – ő népszerűsítette a Hagyományos mosóport, és ezt kihasználva úgy állította be, hogy ez az ő találmánya”
 
– panaszolta tovább a volt üzlettárs, aki állítása szerint anno be is nyújtotta a védjeggyé tételi keresletet a Hagyományos szó ábrájára. Bizonyítékként pedig ott van neki az a több száz oldalnyi dokumentum, amelyet tűz-, golyó- és saválló táskában tárol. Előtte egy svájci ügyvéd barátja vigyázott rá, attól tartva, hogy az Aranyember megsemmisíti valahogy az iratokat.
 
Végül 1995 őszén a férfinak elege lett, és egy okiratban lemondott az ügyvezetői posztjáról, amit Klapka át is vett. Innentől már nem volt jogosult semmilyen bevételre, de szerinte azelőtt sem látott semmit a nyereségből:
 
„Ő meggazdagodott. Én nem. [...] Több száz millió forinttal vert át!”
 
Hogy a történetből mennyi az igazság, egyelőre nem derülhet ki, hiszen ahhoz hallani kellene az elhunyt Klapka verzióját is, hozzátartozói pedig nem nyilatkoztak.
 
borsonline.hu / blikk.hu