Újabb gépszörny szeli át Észak-Magyarország útjait

2019.04.10 15:51

Ismét túlméretes jármű érkezik Kazincbarcikára, a BorsodChembe.

Túlméretes jármű közlekedik április 10-én és 11-én az esti órákban Bodrogkeresztúr és Kazincbarcika között – közölte szerkesztőségünkkel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodája.

Ez a felvétel a legutóbbi túlméretes rakomány szállításakor készült
 
 
A monstrum szerda este kilenc órakor indul a bodrogkeresztúri kompkikötőből és Bodrogkisfaludon, a 37-es úton, Szerencsen és Gesztelyen keresztül érkezik meg Felsőzsolcára.
 
Útját ezt követően április 11-én, csütörtökön este hét órakor folytatja: a 191 és a 190-es kilométerek között a hármas főúton, majd az M30-ason megy tovább annak 29-30-as kilométerei között. Ezután a 306-os úton (1-es és 5-ös kilométerei között) ér el a miskolci Reptéri útra, majd Szirmabesenyő belterülete után a 26-os úton közlekedik tovább egészen Kazincbarcikáig.
 
Mint megtudtuk, a túlméretes szerelvénnyel a BorsodChembe (BC) érkezik, egy újabb készülék, nevezetesen egy sósavbontó reaktor.
 
Hasonló gigantikus szállítmány utoljára február elején haladt át a megye több településén, köztük Miskolcon is, a szállítmány úti célja akkor is a BC volt. A két akkor érkezett készülékből
a borsodi vegyipari óriás legmagasabb, összesen hatvan méter magas építménye, áll majd össze – erről néhány hete számoltunk be.
 
A torony egy úgynevezett kristályosító egységből és egy ehhez tartozó puffer­tartályból áll, mindkettőt a svájci Sulzer Chemtech Ltd. tervezte. A készülékek paramétereit tekintve a következő méreteket kell elképzelni: a kristályosító egység súlya üresen 130 tonna, átmérője 3,6 méter, hossza 30 méter, a puffertartály súlya üresen 100 tonna, átmérője 3,6 méter, hossza 29 méter.
 
boon.hu