Újabb gyártó vakcinája kapott európai engedélyt

2021.01.06 14:47

Ezzel a Pfizer által gyártott termék mellett már még egy opció is elérhetővé válik az Európai Unióban a koronavírus elleni oltakozáshoz.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség javasolja, hogy a Moderna gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinája is megkapja az uniós forgalombahozatali engedélyt. Ezzel a BioNTech-Pfizer után a második oltóanyagot is használni lehet az EU-ban - írja a hvg.hu.
 
Az idevezető vizsgálaton összesen körülbelül 30 ezer ember vett részt. Fele a hatóanyagot, fele pedig placebót kapott. A vizsgálat 94,1 százalékos hatékonyságot mutatott azoknál az embereknél, akik oltást kaptak. Szintén magas, 90,9 százalékos hatékonyságot mutattak ki a súlyos Covid-19 kockázatának kitett érintetteknél, beleértve a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, elhízásban, májbetegségben, cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedőket. Az oltást két dózisban, 28 nap eltéréssel, karba kell beadni a 18 éven felülieknek.
 
A Moderna vakcináját eddig három országban - Egyesült Államok, Kanada és Izrael - engedélyezték, az amerikaiak és a kanadaiak pedig már élesben is használják.
 
Az amerikai cég ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer.
 
A Moderna vakcinájának az egyik előnye, hogy nem mínusz 70 fokon kell tárolni, hanem elég hozzá a mínusz 20 fok is.
 
A cég 2021-ben 1 milliárd adagot tervez legyártani az oltóanyagból, és ebből minden bizonnyal Magyarországra is érkezik majd.
 
forrás: mti.hu / hvg.hu