Újabb információk arról, hogy miért az idősek vannak a legnagyobb veszélyben?

2020.03.25 09:27

Koronavírus: miért az idősek vannak a legnagyobb veszélyben?

illusztráció

 

Más fertőző betegségekkel szemben a COVID-19 kevésbé veszélyesnek tűnik a kisgyerekekre, nagyon ritka náluk a súlyos szövődmény. Az idősebbek, elsősorban a 60 év felettiek nemcsak komolyabb szövődményekkel kell, hogy szembenézzenek, de a halálos esetek száma is ebben a korcsoportban a legnagyobb. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a gyerekek, fiatal felnőttek nem kaphatják el a fertőzést, sőt éppen ők lehetnek azok, akik tünetmentesek vagy enyhe tüneteik vannak csak, így rendkívül könnyen továbbadhatják a vírust. De miért lehet a koronavírus sokkal veszélyesebb az idősekre? A válasz a változó, elöregedő, gyengülő immunrendszerben kereshető.
 
Hogyan védekezünk a kórokozók ellen?
 
Születésünk pillanatától fogva (esetenként már az anyaméhben) folyamatosan külső hatások érnek minket, rendszeresen kapcsolatba kerülhetünk különböző vírusokkal, baktériumokkal és egyéb, betegségeket is okozó mikrobákkal. Ezek a szervezetünkbe kerülve könnyen elszaporodhatnak, hiszen az emberi test nagyszerű „táptalaj” lehet: viszonylag állandó és kellemes a hőmérséklete és a tápanyagellátás is biztosított. Az immunrendszerünk feladata, hogy ezek ellen a betolakodó kórokozók ellen felvegye a harcot, felismerje, azonosítsa a mikrobákat, megakadályozza a szaporodásukat, elpusztítsa őket. Ezeket a feladatok az ún. B- és T-sejtek végzik. Az idő előrehaladtával egyre hatékonyabb lesz az immunrendszer, hiszen több kórokozót képes felismerni, gyorsabban és hatékonyabban reagál.
 
A koronavírusra később reagál az idősek szervezete
 
Emellett a sejtek maguk is képesek védeni a szervezetet a betegségektől, például úgy, hogy reagálnak az őket megtámadó kórokozókra, akár el is pusztítják magukat, így a fertőzés nem képes továbbterjedni. Az összetett immunrendszer különböző részei együttműködve győzik le a fertőzéseket.
 
Az öregedési folyamat része azonban az, hogy az immunrendszer működése is megváltozik: például már nem képes elég gyorsan reagálni, a sejtek lassabban „jelzik”, ha fertőzést érzékeltek. Ennek következménye, hogy a szervezetet megtámadó kórokozóknak, vírusoknak sokkal nagyobb esélye van elszaporodni, károkat okozni. Ezért lehetnek az idősebbeknél súlyosabb tünetek és komolyabb, akár halálos szövődmények is a koronavírus esetében.
 
forrás: egeszsegkalauz.hu