Újabb kitüntetés megy vissza Ádernek

2016.08.21 23:16

Polgár András közgazdász, a Polgár Alapítvány az Esélyekért alapítója is visszaadta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetését Bayer Zsolt mukásságának elismerése miatt.

Az esélyegyenlőségért sokat tett alapítvány alapítója Facebook-oldalán tette közzé, hogy visszaadja a kitüntetést a következő megjegyzés kíséretében.

"A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés indoklásában az olvasható, hogy dr. Polgár András "a társadalmi esélyegyenlőség érdekében végzett sokoldalú támogató tevékenységéért" kapja azt. Maga a lovagság eddeg sem nagyon érdekelt, mégis örültem, mert azt gondoltam (naivan), hogy ha ilyesmiért adományoznak állímilag plecsniket, az mégis csak reményt kelt legalább abban, vannak közös célok, vannak közös eszmények, szándékok. Az utóbbi évek meggyőztek arról, hogy egy nagy túrót vannak ilyenek, de szomorúan tudomásul véve ezt a tényt, a szóban forgó jelvényeket hagytam a ládafiában. Mára azonban nem csak az vált világossá, hogy az Adományozónak egészen más az elképzelése az esélyegyenlőségről és az ennek megteremtése érdekében szükséges teendőkről, de egyenesen az - én értékrendem szerint - rasszista bűnözőket tartja érdemesnek piedesztára állítani. Ez pedig már olyan ellentmondás, amit józanul, tiszta lelkiismerettel nem lehet eltűrni. Tudom, hogy ez semmin nem változtat, de a magam megnyugtatására ezúton jelzem, hogy a Köztársasági Enöktől kapott, fent említett kitüntetésemet visszaadom, és (ahogy eddig, úgy ezután sem) nem tekintem magam a rezsim lovagjának. Lovagoljanak tova, akiknek ez nem töri fel a hátsóját."

A Polgár Alapítvány az Esélyekért a hátrányos helyzetű, kiemelten a cigány közösségek és egyének helyzetének javítása érdekében olyan közvetítő szervezetként kíván fellépni, amely választott értékei, kialakított eszközrendszere, forrásai alapján képesnek érzi magát arra, hogy az esélyteremtés érdekében új utakat kutasson és kövessen, a fellelhető erőforrásokat egymás szolgálatába állítsa.

hvg.hu