Újabb lépés a biztonságért: Lépcsőház-őr program Miskolcon! (+videó)

2018.04.05 09:02

A Belügyminisztérium - a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácson keresztül - együttműködési megállapodást kötött Miskolc önkormányzatával a társasházi ingatlanok védelmét szolgáló Lépcsőház-őr programról. Ezt szerdán írta alá Kriza Ákos polgármester és Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a Városházán.

Fotó: Juhász Ákos
 

Lépcsőház-őr program aláírásának sajtótájékoztatóján Kriza Ákos polgármester kiemelte, 2010-ben azt a döntést hozta a város a miskolciakkal, hogy törekedni fog arra, hogy Miskolc legyen Magyarország egyik legbiztonságosabb városa. Mint mondta, mindannyian tudjuk, volt elég teendő: akkor csúcsosodott a fészekrakó program, több ezer olyan ember élt az Avason, akik az együttélés normáit képtelenek voltak betartani, s a nyomortelepek olyan szinten szaporodtak a városban, hogy az már lassan élhetetlenné vált. – Hosszú utat jártunk be a rendőrséggel, és a polgárőrséggel karöltve – hangsúlyozta. – Ma pedig egy olyan lakossági szolgáltatást kapcsolunk be ebbe a programba a Belügyminisztériummal és a Bűnmegelőzési Tanáccsal közösen, amely a magántulajdon védelmét szolgálja. Kriza Ákostól megtudtuk, a Lépcsőház-őr program keretein belül a kihelyezett kamerák segítségével olyan biztonságos életteret próbálnak meg kialakítani, ahol a bűnmegelőzésnek, vagy akár a felderítésnek is sokkal egyszerűbb megoldásai lehetnek, mint jelenleg. – Ezzel a programmal egy újabb lépést tettünk afelé, hogy Miskolc legyen az ország egyik legbiztonságosabb városa, és meggyőződésem, hogy ha kitartóan dolgozunk ezen, akkor el is fogunk oda jutni – zárta szavait a városvezető.

A bűnözéssel szemben, csak társadalmi szintű összefogással lehet eredményt elérni – mondta el a rendezvényen Hatala József, kiemelve: az, amit Miskolc 8 év alatt megvalósított irigylésre és elismerésre méltó. A kormány a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia elfogadásakor az összefogásra helyezte a hangsúlyt, s négy beavatkozási területet határozott meg.

A gyermek- és ifjúságvédelem kérdését, az időskorúak védelmét, a vagyonvédelem és a közterületek biztonságának kérdését, valamint a reintegrációt. Azt is tudatosítani szeretnék, hogy a tulajdon védelme elsősorban a tulajdonos feladata. Hatala József kiemelte, a Bűnmegelőzési Tanács a Lépcsőház-őr program indulásához 100 kamerát biztosít Miskolcnak, amelyek további üzemeltetési feltételeit a társasházaknak kell majd később megteremteni. – Meggyőződésem, hogy ez a program Miskolcon sikerre van ítélve, ismerve az önkormányzat eddigi eredményeit, és a miskolci rendőrök elkötelezett munkáját. Az elnök kihangsúlyozta, örömmel írják alá ezt a megállapodást Miskolccal.

Hubay György, a Rendészeti Bizottság elnöke úgy fogalmazott, a jelenlegi városvezetés által annak idején megalkotott Közbiztonsági program egyik igen jelentős állomásához érkeztek. Jelenleg a városban 300 kamera működik, a kormány a Modern Városok Program keretében 1,6 milliárd forint értékben további 800 kamerát biztosított a város részére, melyeket 2019-ig fel is fognak helyezni. – A Lépcsőház-őr rendszer még inkább növeli majd a város lakóinak biztonságérzetét – hangsúlyozta  Hubay György.

A sajtótájékoztató végén Kriza Ákos polgármester, és Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke aláírták a Lépcsőház-őr programot.

A program során 100, a lépcsőházak megfigyelésére alkalmas térfigyelő kamera felszerelésében működik együtt a város és a minisztérium. A kamerákra pályázatot nyújthatnak majd be a város társasházai.minap.hu