Újabb magyar bankot adnak el: ezt érdemes tudni az ügyfeleknek

2015.09.09 17:17

Szeptember elején derült ki, hogy a Citibank több üzletágát az Erstének adja el, erről az ügyfelek értesítést is kaptak. Milyen feltételek mellett veszi át az Erste az ügyfeleket, és mit tehet, aki nem fogadja el a módosításokat?

Múlt héten derült ki, hogy az Erste veszi meg a Citibank több magyarországi portfólióját is. A Pénzcentrum mutatja, milyen teendői vannak az ügyfeleknek.

 

Kik kerülnek át az Erstéhez?
Alapvetően a lakossági rész kerül átadásra, így az alábbi ügyfelek hamarosan már az Ersténél bankolhatnak:

Az eladás magában foglalja a Citibank meglévő

-    lakossági betéti- és befektetési-,

-    személyi hitel-,

-    hitelkártya, valamint

-    a mikrovállalati CitiBusiness számlákat.

Ezeken belül minden terméket és szolgáltatást beleértve

 - áll a Citibank Pénzcentrumnak adott válaszában. Lényeges, hogy a bank az ezekben az üzletágakban dolgozó alkalmazottakat is átadja az Erstének.

Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk, ráadásul a jelenlegi szolgáltatásokat még több mint egy évig élvezhetik, hiszen az átadásra 2016 vége előtt nem kerül sor.

 

Mit tehet, aki nem szeretne bankot váltani?
Mivel a portfólió átadására még több mint egy évig nem kerül sor, ezért egyelőre nem érdemes lépnie azoknak az ügyfeleknek, akik valamilyen okból nem szeretnének bankot váltani. Amennyiben a Citi ügyfele a számláját meg szeretné szüntetni, a tranzakciótól függetlenül bármikor megteheti (akár az átmeneti időszak alatt is) a számlára vonatkozó jelenlegi feltételek és kondíciók szerint (ezt a Citi fiókjában kell jeleznie az ügyfélnek). Azt még nem tudni, hogy melyik fiók kerül átadásra, az átadásig a jelenlegi Citi fiókokban intézhetik az ügyfelek a tennivalókat.

Kifejezetten a tranzakcióhoz kapcsolódóan rendelkeznek úgy a jogszabályok, hogy a Citibank az átadás időpontját megelőzően írásban köteles közvetlenül értesíteni valamennyi érintett ügyfelét az átadás időpontjáról és az új, módosított szerződési feltételekről, továbbá az egyéb fontos tudnivalókról. Egyelőre nem ismert, hogy milyen feltételekkel veszi át a portfóliót az Erste, ez várhatóan csak a levélből fog majd kiderülni.

Az ügyfelek ezen értesítés kézhezvételétől az átadás napjáig jogosultak a szerződésüket díjmentesen felmondani.

Hitelszerződéseknél a szerződés felmondásakor a tartozást egyben kell kifizetni, amelyet legkésőbb a szerződés felmondási idejének utolsó napjáig be kell fizetni. Ha nem mondja fel a szerződését, akkor az átadást és a szerződésmódosulását az ügyfél automatikusan elfogadja, így már az új feltételek szerint számolják fel a díjakat.

penzcentrum.hu