Újabb miniszterelnökjelölt-aspiráns tűnt fel a baloldalon

2017.01.27 15:27

Az Index értesülései szerint a baloldalon már hetek óta zajlik a szervezkedés a háttérben egy párton kívüli jelölt helyzetbe hozása érdekében. Az aspiráns pedig nem más, mint Lattmann Tamás nemzetközi jogász, korábbi civil megmozdulások szónoka, szervezője, aki a portálnak megerősítette: vállalná az ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztot.

https://jogaszvilag.hu/images/615x/resize/nevtelen3_7a4i47br.jpg?v=1

Ezt azért vette fontolóra, mert úgy látja, mindenki csak beszélt a lehetséges emberekről, de senki nem akart beleállni. Mint mondta, pártoktól független jelöltként teljesen új koncepciót kínál a változásban érdekelt összes ellenzéki pártnak. Úgy véli, a szavazókat inkább meg tudná nyerni egy politikán kívülről érkező kormányfőjelölt, aki nem pártpolitikus. Lattmann egy szakemberek által kidolgozott, konszenzusos programot szeretne végrehajtani a pártok támogatásával. A portálnak azt is elmondta, hogy több ellenzéki vezetővel és szimpatizánssal beszélgetett az elmúlt időszakban, és komoly támogatást tapasztalt.

Az elmúlt időszakban többen is reflektorfénybe kerültek mint lehetséges baloldali miniszterelnök-jelöltek. Befutónak sokáig Botka László, Szeged szocialista polgármestere tűnt, aki három feltételhez kötötte indulását, bár mostanra a DK, az Együtt és a Párbeszéd is vonakodik őket elfogadni.

Lattmann az Indexnek ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy Botkával szemben neki az az előnye, hogy nem pártpolitikus, így több ellenzéki pártot lehet képes maga mögé állítani.

A nemzetközi jogász arra a kérdésre, hogy részt venne-e előválasztáson, azt mondta, hogy alapvetően előválasztáspárti, mert ez „közelebb hozza az emberekhez a politikát, és pártoktól távol álló jelöltek bejutására is lehetőséget teremt”. De nyilván csak akkor tud nyilatkozni az előválasztás támogatásáról, ha ismertek a részletszabályok.

Ha adva vannak a feltételek, megküzdenék Botka Lászlóval is” – tette hozzá Lattmann Tamás.

mno.hu