Újabb népszavazási kérdéseket adott be egy nyugdíjas szervezet

2019.08.30 06:02

Így már 11 változatban próbálják kideríteni, mit gondol a testület a nyugdíjalapról.

 

Újabb két népszavazási kérdést adott be egy nyugdíjas szervezet a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), ezekkel együtt 11 változatban próbálják kideríteni, mit gondol a testület a nyugdíjalapról, az adóként beszedett járulékról, a legkisebb és legmagasabb ellátások összegéről és korlátairól.
 
Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjas tagozatának elnöke azt kérdezné a választóktól, akarják-e, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összege a medián nyugdíj 60 százalékánál ne lehessen kevesebb. Ez nagyjából 60 ezer forintos nyugdíjminimumot jelentene a 2008 óta 28500 forinton befagyasztott legkisebb ellátási összeggel szemben. A másik kérdésben arra kíváncsi, vajon akarják-e a szavazók, hogy az idős korukra befizetett pénzük valóban járulék legyen ismét, ami után a befizetés mértékének megfelelő ellátás, vagyis járadék jár.
 
A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője korábban két körben összesen 9 kérdést adott be az NVB-hez elbírálásra. A július elején tárgyalt első csomag kérdéseit elutasította a testület arra hivatkozva, hogy a kormány és nem a parlament hatáskörébe tartozó döntésekre vonatkoztak.
 
Gulyás Erika
nepszava.hu