Újabb Rendészeti Alközpont nyílt Miskolcon

2017.04.03 16:41

A Nagyváthy úti, majd a perecesi Rendészeti Alközpont után újabb irodát nyitottak meg hétfőn, ezúttal a Bagolyvár épületében.

Az új alközpontot három, Diósgyőrt kitűnően ismerő körzeti rendész – a 18-as, a 19-es és a 20-as választókörzet seriffje – használja, itt fogadják majd a miskolciakat, a tervek szerint heti két alkalommal. Az irodában a későbbiekben lehetőség nyílik majd azonban arra is, hogy képviselői fogadóórákat tartsanak, közösen a rendészekkel. A számítógépek segítségével pedig például a digitális térképrendszerhez is könnyen hozzáférnek a szolgálatot teljesítő rendészek – mutatott rá Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője.

Az alközpont kialakítása a Bagolyvárban egy újabb lépés a közrend és közbiztonság megerősítésére tett intézkedések sorában. Ebbe illeszkedett a Rendészeti Bizottság létrehozása is. A testület vezetője kiemelte, szeretnének még közelebb kerülni a miskolciakhoz.

– Ezt a célt szolgálják a Rendészeti Alközpontok – mondta Hubay György. – Megteremtettük a személyi és tárgyi feltételeket ahhoz, hogy ezek megfelelően működhessenek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nő a lakosság biztonságérzete azáltal, hogy közelebb kerülnek a rendészekhez. További előnye az alközpontoknak, hogy az önkormányzati képviselők is közvetlenül fel tudják venni a kapcsolatot a körzeti rendészekkel, akikhez hamarabb jutnak el az információk, gyorsabban tudnak intézkedni. A feladatok gyorsabb intézésével pedig a közbiztonság is megszilárdul.

A Rendészeti Bizottság elnöke ismertette, az alközpontok létrehozása folytatódik, a tervek szerint a következő ilyet a Lyukóvölgyben és a Martin-kertvárosban, Szirmán hozzák létre. Az a cél, hogy mind a 20 választókörzetet, így az egész város területét „lefedjék”.

Kovács László, a körzet önkormányzati képviselője örömét fejezte ki, hogy a Bagolyvár már nem „csupán” egy közlekedési csomópont, hanem kulturális térré is vált a könyvtár beköltözésével – most pedig már a rendészetnek is van itt központja.

– Ez mindenképpen jó a városrésznek! – szögezte le a politikus.

mior_bagolyvar_170403_ja_11.jpg

Kiss János alpolgármester arról szólt, hogy 2010-ben új rendészeti politikát vezettek be Miskolcon, amelynek a sikerei már láthatóak és kézzel foghatóak. Az alpolgármester kifejtette, mind a mennyiség és minőség, mind az innováció terén fejlődést értek el a város közrendjét és közbiztonságát illetően.

– A városvezetés a rendészetre fordított forrásokat évről évre emeli, hiszen úgy gondoljuk, hogy az ipari beruházások, a kulturális és sportsikerek nem érnek semmit, ha nincs rend és erős közbiztonság Miskolcon – húzta alá Kiss János, hozzátéve, a ráfordítások növelése mellett emelték a rendészek létszámát, fejlesztették az infrastruktúrát és a technológiai hátteret is.

mior_bagolyvar_170403_ja_3.jpg

Ugyanakkor az innováció is fontos: az új megoldások alkalmazását példázza a seriff-rendszer bevezetése, illetve a közös rendőr-rendész párosok újbóli felállítása.

– A legnagyobb fejlesztés azonban még csak most jön: több száz térfigyelő kamerával bővül a város kamerarendszere. Ezek az „okos” kamerák az „okos” szoftverekkel komoly támogatást jelentenek a közbiztonság erősítésében – emelte ki, hozzátéve, a statisztikák igazolják a városvezetés ez irányú lépéseit, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma folyamatosan csökken, javulnak a felderítési mutatók is.

Kujan István
minap.hu