Újabb részleteket árult el Orbán Viktor a nyitásról: hatmillió oltottnál jöhetnek a tömegrendezvények (+a teljes interjú meghallgatható)

2021.05.14 08:06

A miniszterelnök a beszélgetés elején azt mondta, hogy magyar vagyok, ezért sohasem leszek elégedett az oltási számokkal. A versenyszellem a magyartól nem idegen, jól álljuk a versenyt, de ez egy speciális verseny - tette hozzá.Ez a verseny a magyar emberek életéért szól.  Komoly veszteségeink is vannak, és az együttérzésnek is az első helyen kell maradnia - szögezte le a miniszterenök.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban

Fotó: Facebook
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy Karikó Katalin esetében is egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben. A ma élők közül a legismertebb magyar lett Karikó Katalin, és sok millió ember életét mentette meg a kutatásaival - tette hozzá. Olyan professzorasszonyunk van, aki ebben a világban a járvány kivédéshez szükséges védőoltásról mindent tud. 
 
A kormányfő közölte, hogy Karikó Katalin azt állította, hogy az általuk alkalmazott módszer révén gyorsabban lehet választ adni a koronavírus mutánsaira, és ez bizonyos nyugalmat adott.
 
Orbán Viktor elmondta, hogy a baloldal esetében teljesen egyértelmű, hogy csúfosan leszerepeltek járványügyben, semmit sem segítettek, csak gátoltak. Több mint hiba volt kamuvideókat gyártani, és lebeszélni az embereket az oltásra.A bajban nem lehet számítani a baloldalra. ​​​
 
A miniszterelnök szólt arról is, hogy összessen 944 ezer olyan regisztrált ember van, aki még nem vette fel az oltást. Ők minden bizonnyal Pfizerre várnak. Heti átlagban 150 ezer Pfizer-oltás jut. Mindezek mellett mindenfajta vakcina is van. Amit korábban abszurdnak láttam, most valósággá vált - tette hozzá. 
 
 

 

 

 
Magyarország az az ország, amelyik a legkorábban térhet vissza a normális élethez Európában, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak
 
A kormányfő bejelentette: ötmillió beoltottnál újabb feloldások jönnek, ezek érintik majd a rendezvényeket, a kijárási tilalmat. Hozzátette: a tömeges rendezvények védettségi igazolvány nélkül biztosan nem lesznek látogathatóak augusztusig, erről hatmillió beoltott után lehet majd beszélni.
 
Nem lehetetlen, hogy a hatmilliót is elérheti a beoltottak száma, de ez teljesen az embereken múlik - mondta Orbán Viktor. Van egy vakcinagazdálkodással foglalkozó munkacsoport, a szükséges rendeléseket leadtuk, az esetleges harmadik oltáshoz szükséges oltóanyag már a zsákban van - mondta a kormányfő. Hétfőtől arra biztatják a világban élő magyarokat, hogy regisztráljanak - tette hozzá. 
 
A miniszterelnök a gazdaság helyzetéről azt mondta, hogy elértük azt a szintet a foglalkoztatottságban, mint a válság előtt. Arra számít, hogy a dolgozó emberek száma tovább nő. Ahhoz, hogy a munkavállalók dolgozni tudjanak, ahhoz az egészségügynek kellett jól teljesítenie. Most már csak 2600 ember van kórházban, míg lélegezetőgépen 328-an vannak. 
 
Akit lehetett meggyógyítottak, 608 ezer ember gyógyult meg ebből a betegségből - mondta a kormányfő. 
 
A miniszterelnök a költségvetés kapcsán kiemelte: lesz nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj két heti mennyiségének a kifizetése. Jut pénz a 25 éven aluliak adómentességére is - közölte a kormányfő. Mindebből az következik, hogy ez a költségvetés európai szinten is jobb gazdasági pozíciót ad nekünk, mint a válság előtt. Persze ehhez még nagyon sokat kell dolgozni - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy egy hét múlva állhat föl a gazdasági újraindítási operatív törzs. 
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy ha nincs magyar gyereke, akkor nincs magyar jövő. A kormányfő szerint 2010 körül látszott, hogy a magyar fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyi megszületik. Ha jó gazdaságpolitikát és jó családpolitikát csinálunk, akkor Magyarországnak a népesedési egyensúlya helyre fog állni, de még nem tartunk itt - tette hozzá. A fordulópont akkor lesz, amikor azt tudjuk mondani, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban jár. 
 
 
Az interjú itt hallgatható meg!

 
mti.hu / portfolio.hu / hirado.hu