Újabb rezsiharc? Nem érti a szakértő, miről beszél Németh Szilárd

2016.12.05 17:13

A kormány szerint Brüsszel ki akarja vezetni a hatósági energiaárakat, ami az ő olvasatukban a rezsicsökkentés végét jelentené.

https://www.atv.hu/thumbnail/772x0fit/c/56/81000.jpg

Felsmann Balázs

Németh Szilárd szerint továbbra is tart a rezsiharc, ezért benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot arról, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke nem határozatban, hanem rendeletben hirdetheti ki a hatóságilag megadott energetikai árakat. Felsmann Balázs szerint ez éppen szembemegy az unióban született szabályozással, miszerint az uniós tagállamoknak 5 éven belül el kell törölni a hatósági áralkalmazást. Az energiapolitikai szakértő erről az ATV Start című műsorában beszélt hétfő reggel.


    Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta: a kormány nem engedi, hogy Brüsszel kivezesse a hatósági energiaárakat. A kormányfő szerint a hatósági árszabályozás kivezetése az európai energiarendszerből a rezsicsökkentés megszüntetését jelentené. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy hogy a kormány vitába száll az unió hatósági ár kivezetését célzó javaslatával, és az Európai Bizottság felvetése alapjaiban érintené a magyar rezsicsökkentést, amit az áram és a gáz hatósági ára biztosít.

A határozati és rendeleti szabályozás között az a különbség, hogy a határozatot vitatni lehet, a rendeleti jogszabályokat nem. Illetve az utóbbit is lehet, de azzal Brüsszelig kell elmenni. Az új törvénymódosítással a hatósági árakat kellene fenntartani azért, hogy a cégek ne kezdhessenek mérhetetlen áremelésbe. Felsmann szerint viszont ez nem erősítené a versenyt. Emlékeztetett, hogy a gázszolgáltatás száz százalékig állami tulajdonban van. Ezek szerint az állam saját maga ellen lépne fel, tette hozzá.

Véleménye szerint az uniós csomag semmi olyat nem tartalmaz, ami a tagországok érdekét sértené. Hozzátette: ha nincs hatósági ár, az éppen versenyt hozna létre, ami csökkentené az árakat. „Amúgy sem lenne sokkal olcsóbb a hatósági ár, mert a világpiaci árak szabályoznak” – magyarázta a szakértő. Beszélt arról, hogy az állami rezsicsökkentés csak a lakosságot érinti, a vállalatokat nem. Jelenleg a vállalatok a szabadpiacról veszik az energiát, és így tulajdonképpen a lakosok nem kapják sokkal olcsóbban.

Felsmann szerint Németh Szilárd törvényjavaslata semmivel szemben nem védi a magyar fogyasztókat, nem tudja mit jelent az a kijelentése, hogy "indul a rezsiharc". Azt is elmondta, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját akkor emelték fel, amikor a világpiaci ára jelentősen csökkent, hogy költségvetési bevételt szerezhessenek belőle. A termék ára ugyanis – ami a piacról jön – csak a felét teszi ki az általunk fizetett árnak. A másik fele, amit az állam szabályoz, az adók és hálózati díjak. Ha ezt az állam csökkenti, akkor tűnik úgy, hogy kevesebbet fizetünk, de nem a termék ára csökken. Az olajjal kapcsolatban pont fordított a helyzet. Ott a termék ára csökkent, de az állam fölemelte az adót.

atv.hu