Újabb sejtekről derült ki: elhalnak, ha elhízunk

2018.03.24 19:52

Kísérletekkel igazolták tudósok, hogy az elhízás rontja az ízlelést. A kutatók szerint ez az eredmény új irányt adhat az elhízottság kezelésének.

Képtalálat a következőre: „elhízott https”

 

A kísérletet a Cornell Egyetem laboratóriumában végezték. Robin Dano élelmiszerkutató csoportja az ízlelőbimbókat vizsgálta, a nyelven elhelyezkedő sejtcsoportokat, amelyek az öt ízfélét - az édeset, a savanyút, a sósat, a keserűt és az ötödik íznek nevezett umamit - érzékelik.
 
A kutatócsoport előbb magas kalóriatartalmú ételekkel felhizlalta az egereket, aztán a kísérleti állatok nyelvének egy olyan részén, ahol rendszerint sok az ízlelőbimbó, megszámlálták azokat. A meghízott egereknek 25 százalékkal kevesebb ízlelőbimbója volt, mint a normális étrenden lévő sovány egereknek - ismertették az eredményt a PLOS Biology folyóiratban.
 
Dano magyarázata szerint az ízlelőbimbók sejtjei folyamatosan reprodukálódnak, ezeknek a sejteknek az élettartama mintegy tíz nap. A teljes sejtállomány kicserélődése úgy négy hét alatt zajlik le. Ennek a ciklusnak mindkét része sérült az elhízott egereknél: a normális sejtpusztulás felgyorsult, az utánpótlás viszont visszaesett.
 
A kutatók kizárták, hogy az eredményt a hizlaló étel okozta volna. Az elhízásnak genetikailag ellenálló egerek ugyanis hiába ették a hizlaló ételt, az ízlelésük nem károsodott.
 
A kutatócsapat ekkor egy másik lehetséges ok felé fordultak: a szervezetben kialakult krónikus gyulladás lehetőségét vizsgálták. TNF-alfa gyulladásmolekulákat injekcióztak a sovány egerek nyelvébe, és kiderült, hogy ennek hatására gyorsabban haltak el az ízlelőbimbóik sejtjei.
 
A tanulmány az ízérzékelés és a testsúly közötti kapcsolatra világít rá - mondta el John Morton, a Stanford Egyetem sebésze, aki bár nem vett részt a kutatásban, évekkel ezelőtt azonban saját pácienseivel végzett egy kutatást, amelyben gyomorszűkítő műtét előtt és után tesztelte ízérzékelésüket.
 
Eredményei szerint a súlycsökkenés után jobban érezték az ízeket.
 
Morton azt ajánlotta pácienseinek, hogy tudatosan egyenek, az étel látványát és illatát is élvezzék ki, és nagyon alaposan rágják meg a falatot lenyelés előtt.
 
Nem csak az étel mennyisége okozhat elégedettséget
- fűzte hozzá a szakértő.
 
penzcentrum.hu