Újabb több milliárd forint juthat a Diósgyőri vár és környékének további rekonstrukciójára

2015.07.27 18:38

Indul a Nemzeti Várprogram. Ennek részeként Nagy Lajos király egykori várának belső terei újulhatnak meg, de elkészülhet a vizes árok és felépülhet egy új fogadóközpont, ami háromdimenziós vetítésekkel nyújtana a közönségnek hamisítatlan középkori élményt.

Csaknem másfél milliárd forintot kap Miskolc a Diósgyőri vár megújításához. A Nemzeti Várprogram első ütemében, 2016-ban elkezdik a fejlesztést, de a kormány külön forrásból is támogatja a rekonstrukciót.

    „A várat és annak környékét mi komplex egésznek tekintjük, amit mutat az is, hogy augusztus 20-án kerül átadásra még az előző európai uniós ciklusból finanszírozott lovagi tornák tere, ami egy nagyon fontos helyszíne lehet a városi eseményeknek, a diósgyőri várhoz kapcsolódó tartalmakkal és helyszínnel, de itt van a diósgyőri strand is, ami ennek az egységnek a része.” – mondta Kiss Gábor, alpolgármester.

A legjelentősebb fejlesztés a belső vár részleges továbbépítése lesz, hogy még több programnak és eseménynek lehessen a helyszíne. Emellett visszaépülhet a vizes árok, ami európai szinten is ritkaság lesz.

    „Ha már vizet csinálunk, akkor kell tudni olyan vizes attrakciót is, aminek az idelátogatók szempontjából is van valami értelme, tehát itt akkor lehessen csónakázni. Egyébként itt a vár mögött, hogyha a 16. századi festményeket nézzük meg, akkor ott volt egy viszonylag nagy halas tó is.”  - emlékeztetett Kiss Gábor.

A diósgyőri vár a nemzeti várprogram első ütemében szerepel. Megújítása jövőre kezdődik el. A várprogram keretében összesen 32 vár és 34 kastély újul meg hazánkban. Ebből hat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

minap.hu