Újabb vizsgálat a végrehajtóknál

2015.08.12 20:16

Az Igazságügyi Minisztérium elrendelte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tulajdonában álló gazdasági társaságok vizsgálatát – értesült a Magyar Nemzet. A tárca közölte, ha bűncselekmény gyanúja merül fel, a hatóságokhoz fordulnak.

Átvilágítja a végrehajtói kamara cégeit az igazságügyi tárca – közölte kérdésünkre a minisztérium. A vizsgálatot Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár, aki egyben a köztestület mellé kirendelt miniszteri biztos, rendelte el. Mint írták, az ellenőrzés azért szükséges, mert a kamara szeptember elsején megszűnik, s a jogutódjaként létrejövő Hivatali Kar átalakulásához szükségesek az adatok, így az átadás-átvételhez kapcsolódó információk, úgy mint a társaságok működésével, vagyonával kapcsolatos információk.

A tájékoztatás szerint a Lóvasút Indóház Szolgáltató Kft.-t és a Városliget-ház 13 Zrt.-t vizsgálják, ám az átvilágítás egyelőre nem zárult le. Kérdésünkre ugyanakkor a tárca jelezte, hogy amennyiben az átvilágítás során vagy annak eredményeképpen bűncselekmény gyanújára utaló esetleges adatok merülnek fel – akár a társaságok működésével kapcsolatban is –, úgy az Igazságügyi Minisztérium természetesen megteszi a szükséges intézkedéseket. Mint megtudtuk, a kamara volt elnöke, Császti Ferenc vezette a Városliget-ház 13 Zrt.-t, ám megromlott egészségi állapotára való hivatkozással lemondott a társaság vezetéséről.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamaránál egyébként a minisztérium átvilágítása alapján különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomozást folytat a Budapesti Nyomozó Ügyészség ismeretlen tettes ellen.

Az igazságügyi tárca korábban felügyeleti jogkörében eljárva rendelte el a kamara teljes körű ellenőrzését. A jogi és pénzügyi auditorok jelentésének elemzésekor a tárca több – meg nem nevezett – ponton és több kérdésben is olyan körülményeket észlelt, amelyek kapcsán bűncselekmény gyanúja merült fel. Mint megtudtuk, az ügyben már több tanút is meghallgattak, köztük az átvilágítást végző személyeket.

mno.hu