Újra célkeresztbe került Semjén Zsolt

2018.06.12 09:57

Valaki nem mond igazat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elhíresült svédországi vadászatának ügyében - derült ki a 24.hu birtokába került dokumentumból. Egy biztos: a politikusnak mindenképpen fizetnie kellett volna.

 
Úgy tűnik, nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel szemben, akiről még márciusban írta meg a Magyar Nemzet, hogy éveken keresztül vett részt svédországi luxusvadászatokon, amelyek költségeit Farkas József (állami és európai uniós pénzekkel megtámogatott) üzletember fizette - írja a 24.hu. Szakértők szerint a skandináv utakat Semjénnek ajándékként fel kellett volna tüntetnie a vagyonnyilatkozatában és adóznia is kellett volna azok után.
 
Farkas József azt állította, hogy a svédországi vadászat költségeit saját pénzéből utalta át a vadászatszervező svédországi magánbanki számlájára. A Farkas család 100 százalékos tulajdonában álló Life Tree Holding s.a.r.l. egy keretszerződés szerint nyújtott ehhez kölcsönt neki, mint magánszemélynek.
 
Különös levél
 
A hírportál szerint ez az állítás azért érdekes, mert a birtokukba került egy levél, ami ellentmond az üzletember szavainak. A levelet egy ügyvéd írta a Life Tree Holding s.a.r.l. képviseletében a svédországi vadászatok szervezőinek. Ebben a jogász azt írta, hogy megbízói az elmúlt évek során több alkalommal is részt vettek a svédországi vadásztúrákon, amit a címzettek szerveztek.
 
A cég könyvelésének felülvizsgálatakor azonban arra a "szerencsétlen körülményre" derült fény, hogy a szolgáltatásokról nem kaptak költség elszámolásra alkalmas számviteli bizonylatokat, számlákat. Ezért kérik, hogy a "bizonyára kiállított, de át nem adott számlákat" az elmúlt öt évre visszamenőleg küldjék meg irodája címére.
 
Akkor most mi?
 
A levél felveti a kérdést, hogy ha Farkas József magánszemélyként kölcsönből fizette a vadásztúrákat, akkor családi cége miért követel számlákat az utakról öt évre visszamenőleg. Ez abban az esetben lenne ésszerű, ha a cég fizette volna a költségeket, amiket számlákkal kell lefednie.Tehát vagy Farkas, vagy családi cégének jogi képviselője nem mondott igazat.
 
Összességében Semjén Zsoltnak mindenképpen fizetnie kellett volna az ajándék után. Ha cégtől kapta a juttatást, akkor azt személyi jövedelemadó és közterhek sújtják, ha pedig magánszemélytől kapta, akkor tartozásátvállalás utáni ajándékozási illetéket kellett volna befizetnie - írta a hírportál.
 
24.hu/ napi.hu