Újra Keletre: Orbán Viktor Szingapúrba és Vietnamba utazik

2017.09.05 11:21

Orbán Viktor szeptember 24-26. között hivatalos látogatást tesz Vietnamban és Szingapúrban – erősítette meg az atv.hu-nak Havasi Bertalan. A miniszterelnök három éve Tusnádfürdőn Szingapúrt is azon illiberális államok között említette, ahol sikeres a közösségépítés és a gazdaság.

Újra Keletre: Orbán Viktor Szingapúrba és Vietnamba utazik

 

Orbán Viktor szeptember 24-26. között hivatalos látogatást tesz Vietnamban és Szingapúrban - erősítette meg az atv.hu-nak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor három éve Tusnádfürdőn a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó beszédben Szingapúrt is azon illiberális államok között említette, ahol sikeres a közösségépítés és a gazdaság. Illiberális demokrácia fogalma nálunk Orbán Viktor 2014-es tusnádfürdői beszédével került a figyelem középpontjába. A kormányfő akkor arról beszélt, hogy a világban létező illiberális demokráciák nem nyugatiak, nem liberálisok és talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek, a politológia elemzések „sztárjai" pedig Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország.
 
Szingapúr a versenyképességi listákon általában Svájc után a második helyen szokott szerepelni, míg Magyarország a 60-63. helyen.
 
Szijjártó Péter 2015-ben volt Szingapúrban, akkor a külgazdasági- és külügyminiszter nagyvállalatok magyarországi beruházásairól és magyar cégek szingapúri befektetéseiről tárgyalt a délkelet-ázsiai országban, ahol több konkrét befektetésről, így egy új, Miskolcon létesítendő gyár építéséről született megállapodás. Eszerint a Patec Automotive szingapúri autóipari beszállító vállalat a jelenleg Kínában lévő gyártási tevékenységét folyamatosan áttelepíti Magyarországra, és ennek első lépéseként – ötmillió eurós beruházás keretében – új gyárat épít Miskolcon, ahol első ütemben kétszáz új munkahelyet teremt.
 
Vietnamban pedig júniusban tárgyalt Szijjártó Péter, és akkor úgy nyilatkozott: Ho Si Minh-város lakossága 13 millióra nőtt, így jelentős igény mutatkozik a vízgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozási magyar technológiákra. A két ország közötti 440 millió eurós segélyhitel-keret lehetőséget biztosít magyar vállalatok dél-vietnámi terjeszkedésére ezeken a területeken. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Ho Si Minh-város Konzervatóriuma megállapodást köt komolyzenei területén. A KKM közleményében kitért arra is, hogy egyre több dél-vietnámi hallgató jelentkezik magyar egyetemekre, a magyar kormány által Vietnámnak biztosított 100 fős ösztöndíjprogram keretében.
 
A miniszterelnök szingapúri és vietnami programját még szervezik, arról részleteket egyelőre nem lehet tudni.
 

ÍRTA: Csuhaj Ildikó

ATV.hu