Újra kezdődik a mézmizéria

2015.11.04 20:37

Az országos főállatorvos hétfőn utasítást adott az összes magyarországi mézfeldolgozó ellenőrzésére. Azt akarják megtudni, kinek hamis a méze. A kínaiakra gyanakodnak, de egyelőre nem tudják bizonyítani a hamisítást.

Ki kell állni a minőségi magyar méz mellett - jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos szerdán az M1 aktuális csatornán.

Méhészet egy Orosházához közeli tanyán. MTI Fotó: Rosta Tibor

Bognár Lajos elmondta: hétfőn utasítást adtak az összes magyarországi mézfeldolgozó ellenőrzésére, és a kereskedelemből is mintát vesznek, hogy megállapítsák, mely mézek hamisak. Hozzátette: vannak kevert mézek is, ezeken feltüntették, hogy az Európai Unión kívülről származó összetevőt tartalmaznak, ami biztosan kínai méz.

Az országos főállatorvos kiemelte, hogy kereskedelmi forgalomban nem érkezett méz Kínából Magyarországra. Mivel a kínai méz összetétele nem ismert, ezért nem lehet tudni, hogy a hamis és kevert mézek károsak-e az egészségre. A hamisítás ellen viszont mindenképpen fel kell lépni - hangsúlyozta. (Kérdések: 1. Ha nem lehet tudni, hogy a hamis és kevert mézek károsak-e az egészségre, akkor hogyan lehet föllépni ellene? - 2. Miért nem ismert a kínai méz összetétele? - 3. Hogyan lehet az, hogy a "biztosan kínai méz" nem érkezett meg Magyarországra, de mégis itt van? - A Szerk.)

A fogyasztók számára az a legfontosabb, hogy vásárláskor alaposan nézzék meg a mézek jelöléseit, és lehetőleg ne válasszanak olyan terméket, amely az unión kívülről származó összetevőt is tartalmaz. Így kiszűrhetők a kevert mézek. A csalás ellen a vásárló nem tehet semmit, azonban a hatóság feladata éppen az, hogy az ilyen esetekben fellépjen - mondta az országos főállatorvos.

nol.hu