Újra Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője

2019.06.05 17:02

Megválasztotta frakcióvezetőnek Manfred Webert az Európai Néppárt frakciója. A politikus mögé korábban felsorakozott az a Fidesz is, amelyik még korábban erőteljesen bírálta Webert, és nem tartja alkalmasnak az Európai Bizottság élére.

Újra Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője
 
A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének szerdán Brüsszelben. Az egyetlen jelöltként induló bajor politikus, aki 2014 óta vezeti a néppárti képviselőcsoportot az Európai Parlamentben, 156 voksot kapott az EPP alakuló frakcióülésén, további négy szavazat érvénytelen volt. (A legújabb mandátumbecslés szerint 179 képviselőjük lesz az EP-parlamentben.) A Fidesz megszavazta Weber jelöltségét.
 
Manfred Weber volt az Európai Néppárt listavezetője a májusi európai parlamenti választásokon. A voksolást a néppárt nyerte meg, így a 46 éves politikus egyúttal az Európai Bizottság elnöki tisztségének várományosa. A Fidesz korábban bejelentette, támogatja Webert a néppárti frakcióvezetésben, igaz, még korábban azt állította, Manfred Weber megsértette Magyarországot, és alkalmatlan a csúcsjelölti posztra, azaz az Európai Bizottság élére – úgy fest, frakcióvezetőnek azért megteszi.
 
hvg.hu