Újra megjelent, a vírus, Calici-járvány van az egyik miskolci kórházban

2016.10.22 20:46

Calici vírus fertőz a miskolci Szent Ferenc Kórházban – hangzott el a szombati RTL Híradóban. A hányással és hasmenéssel járó kórokozótól eddig huszonkilencen betegedtek meg. A betegség a kórházban lévő, amúgy is legyengült szervezetű emberekre rendkívül veszélyes lehet. Az intézményben látogatási tilalom van és új betegeket sem vesznek fel.

Újra megjelent, a vírus, Calici-járvány van az egyik miskolci kórházban

Hányásra, hasmenésre, hőemelkedésre panaszkodnak a betegek kezdetben, majd rövid lappangási idő után gyorsan terjed a calici vírus. Kórházakban gyakran előfordul ilyen fertőzés, csak Miskolcon évente kétszer-háromszor is járványt okoz a fenntartó Miskolci Semmelweis Kórház főigazgatója szerint.

A Szent Ferenc Kórházban legutóbb egy hete jelent meg a vírus. Védőoltás, célzott gyógyszer nincs ellene. Eddig huszonkilenc embert fertőzött meg, köztük kilenc kórházi dolgozót, két konyhást is, ezért külön vizsgálták, esetleg étellel fertőződtek-e meg a betegek. Utóbbi lehetőségét végül kizárták, miután máshol nem jelent meg a kórokozó.

 

A főigazgató ugyanakkor elrendelte minden konyhai dolgozónál a széklettenyésztéses vizsgálatot, függetlenül attól, hogy nagy részük nem beteg. Torokváladékmintát is küldtek tenyésztésre, valamint fokozott higiéniai intézkedéseket vezettek be.

Látogatókat nem lehet fogadni most a kórházban. Az RTL Híradó úgy tudja: azokat, akiket megfertőzött a vírus, már jól vannak, két embernek vannak még tünetei. Ha nem lesz újabb megbetegedés, akár már hétfőn feloldhatják a tilalmat.

 

hvg.hu