Újra meglepetést hozott az inflációs adat

2016.06.10 06:55

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, áprilishoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Egy év alatt legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, az üzemanyagok ára viszont jelentősen csökkent.

Szazalek-kiszamitasa.jpg

Londoni pénzügyi elemzők zéró közeli, kis mértékben negatív tartományba várták az éves inflációs rátát májusban, a belépő éves bázishatások miatt. A portfolió.hu ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakértők többsége nem számított arra, hogy az idén látunk még deflációs adatot Magyarországon.

A Klubrádiónak nyilatkozó banki szakértő szerint az alacsony fogyasztói árak annak köszönhetőek, hogy tavaly ugyanebben az időszakban ugyanígy drágultak az üzemanyagok és az élelmiszerek árai, ennek eredménye, hogy alacsonyabb az éves árindex. Németh Dávid szerint a következő időszakban nulla százalék körül alakulhat az infláció mértéke, szeptembertől azonban erőteljes drágulásra lehet számítani.

Hallgaassa meg

klubradio.hu