Újra Miskolcé az Avas szálló, de mit kezd majd vele a város?

2016.01.21 10:45

Csaknem két évtizede keressük a választ arra, hogy mi lesz a város egyik emblematikus épületével.

Korábbi felvétel

fotó: Végh Csaba

Az Avas szálló tavaly áprilisban – 18 év után – újra a város tulajdonába került. Miskolc 155 millió forintért jutott hozzá a felszámolás alatt álló épülethez. Persze közel sem olyan állapotban, mint ahogy annak idején eladta, hiszen az egykori szállóból mára szinte csak a falak maradtak. Miközben az elmúlt évtizedekben több ígéret is volt arra, hogy szállodaként, ráadásul ötcsillagos szállodaként éled újjá az épület. De ez valahogy mégsem jött össze, az ingatlan állapota egyre csak romlott, és rontotta a belváros utcaképét. Félmegoldások születtek, például, hogy a homlokzatát miskolci szakképzősök rendbe hozták, vagy éppen miskolci művészek alkotásaival díszítették az ablakokat. Ezek azonban csak tüneti kezelések, a teljes felújításra még mindig várni kell. De meddig?

Emblematikus épület
„Az Avas szállót természetesen azzal a szándékkal vásárolta meg a város, hogy az emblematikus épület nyerje vissza eredeti állapotát, Miskolc egyik ékességévé váljon” – válaszolta Koczák Szilvia városházi szóvivő, amikor az önkormányzatot az ingatlannal kapcsolatos tervekről, elképzelésekről kérdeztük.

Azt is elmondta, a szálló rendkívül leromlott állapota miatt jelentős összegre, több milliárd forintra lenne szükség a felújítási munkálatokra. Hogy honnan lenne a városnak pénze erre, banki hitelből, esetleg magánszemély bevonásával szeretnék felújítani? – kérdeztük. „A működtetésről még korai beszélni. Az önkormányzat vagy pályázati, vagy egyéb külső forrásból szeretné megvalósítani a rekonstrukciót” – mondta a szóvivő. Persze felvetettük, hogy ilyen irányú pályázatról jelenleg nem tudunk, ezt a szóvivő is megerősítette: „Egyelőre még nem jelent meg ilyen jellegű pályázat”.

„Az Avas szálló megmentése egy hosszú távú program, a lehetőségek felmérése zajlik jelenleg, ennek kapcsán természetesen a szállodai szakma szakértőinek véleményét is kikéri a város” – fogalmazott Koczák Szilvia.

Fenntartás nélkül
Az épület addig is üresen áll, ezért kíváncsiak voltunk arra is, mennyibe kerül a fenntartása havonta. Koczák Szilvia szerint azonban nincs fenntartási költsége, ha viszont állagmegóvási munkára van szükség, azt az önkormányzat ingatlangazdálkodási keretének terhére végzik el.

boon.hu
N. Szántó Rita