Újra súlyos külföldi támadás érte az előválasztás informatikai rendszerét

2021.10.17 06:16

Az előválasztás hajrájában ellehetetlenült a külföldi online szavazás, értesült a Telex több olyan olvasótól, aki megpróbált voksolni a határon túlról. Belföldön is akadozott az online szavazás.

 
Ők egy levelet is kaptak a szavazást lebonyolító aHangtól, illetve az ELEVE támogatói csoporttól, amelyben az írták, hogy „az előválasztás szavazó rendszerét súlyos külföldi támadás érte, ezért jelenleg a szavazórendszer külföldről sajnos nem elérhető. Informatikusaink dolgoznak a támadás kivédésén, de sajnos nincs garancia arra, hogy a külföldről történő elérhetőség helyreáll-e a szavazás lezárásáig, ma 20:00 (CET) óráig.”
 
Este hét óra után az online szavazás belföldről is nehézkessé vált - írja a Telex. Több voksolni kívánó jelezte nekik, hogy a rendszer nulla rendelkezésre álló szavazóbiztost jelzett, illetve, akinek sikerült is elindítania a folyamatot, azoknál sem működött tökéletesen a rendszer, a videós bejelentkezés többször megszakadt.
 
A előválasztás informatikai rendszerét nem először érte támadás, rögtön az első forduló első napján történt egy, majd a második fordulóban is próbálkoztak támadók, de akkor nem feküdt ki a szavazórendszer.
 
Hogy végül ki lesz 2022-ben Orbán Viktor kihívója, Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter, az várhatóan vasárnap este fog eldőlni.
 
forrás: telex.hu / hirklikk.hu