Újraépíti a kormány a végvárrendszert

2015.07.22 15:25

Nemzeti Várprogramot indít a kormány. Egy friss kormányhatározatban 32 várat sorolnak fel, amelyeket felújítanak a következő években - az egyelőre nem derült ki, hogy mennyiből. A határozatban Orbán Viktor Lázár János t bízta meg a program ütemezésének és megvalósításának felügyeletével, Varga Mihályt pedig a források biztosításával.

Az első ütemben már jövőre megkezdődik öt vár felújítása: Szigetvár, Miskolc, Eger, Kisvárda és Sümeg vára tartozik ebbe a körbe. Ezután 2017-es kezdéssel Sopron, Gyula, Szerencs, Csőkakő, Mosonmagyaróvár, Tata, Várgesztes, Visegrád, Simontornya, Csesznek, Doba, Nagyvázsony és Várpalota következik - ezeknél már kisebb az esély, hogy a 2018-as választási kampányban szerepelhessen az átadó ünnepség, de a 2019-es önkormányzati választásig sikerülhet befejezni. Végül a harmadik ütemben, amelyet 2017-es vagy 2018-as kezdéssel terveznek, következhet Ónod, Mogyoróska, Sárospatak, Szögliget, Sirok, Esztergom, Drégelypalánk, Hollókő, Nógrád, Kereki, Sárvár, Döbrönte, Gyulakeszi, valamint Szigliget.

A tervek szerint a programnak 2020-ig le kéne zárulnia. Arról részletes leírást nem adtak a kormányrendeletben, hogy a várak fejlesztése alatt mit értenek.

vg.hu