Újraszerveződik az alvásdiagnosztikai labor a B-A-Z. megyei kórházban

2019.07.10 15:08

Augusztus 1-jétől újraszerveződik az alvásdiagnosztikai labor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A bővítésnek köszönhetően egyszerre négy beteg analízise is megoldható majd. A fejlesztésről sajtótájékoztatón számoltak be, szerdán.

 
Fotók: Mocsári László
 
– A 21. század stresszes életmódja nagyon sokaknak okoz alvászavart, ami a szocializációban és a munkavégzésben is problémát jelenthet. Az alvásdiagnosztika napjaink fontos részévé vált, és most már sokak rendelkezésére állhat – hangoztatta Révész János főigazgató.
 
Mint mondta, vannak olyan munkakörök, melyek esetében különösen fontos, hogy kipihentek legyünk. – Gondolok itt elsősorban a gépjárművezetőkre, a nehézgép-kezelőkre, az ő esetükben az alvásdiagnosztikai mérés egyfajta egészségügyi előírás – mondta.
 
 
Karosi Tamás, a Fül – Orr - Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztály főorvosa kifejtette: ennek az újraszerveződésnek ideggyógyászati vonatkozásai is vannak. Kiemelte: a kapacitásbővítés azt jelenti, hogy egyszerre négy beteg alvásdiagnosztikai vizsgálatára nyílik lehetőség; két poligráffal, és két poliszomnográffal. 
 
Valikovics Attila, a Stroke, Vascularis és Általános Neurológiai és Toxikológiai Osztály főorvosa kifejtette, néhány évvel ezelőtt az alvászavarok bekerültek a stroke rizikófaktorai közé. – A betegek csupán annyit érzékelnek, hogy nagyon fáradtak, így ez elég bagatell tünetnek tűnhet, ezért sokszor nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget – fogalmazott, hozzátéve: ezért kiemelten fontos, ez a bővítés. Mint mondta, a stroke népbetegség – Magyarországon 35-40 ezer akkut stroke beteget kezelnek.
 
 
A kórházban jelenleg két poligráf készülékkel végzik az obstruktív alvási apnoe szindróma szűrését. E kórkép gyakran húzódik meg a közúti balesetek hátterében is.
 
A következő időszakban kiterjesztett elemzések bevezetését tervezi az intézmény, melyek további alvászavarok kivizsgálását teszik lehetővé. A bővítésnek köszönhetően poligráffal és poliszomnográffal egyszerre négy beteg analízise is megoldható majd.
 
minap.hu